Vóór, tijdens en ná uw safari

Op safari gaan doe je maar één keer in je leven…

 
Hoewel, als u de smaak te pakken hebt gekregen in Krugerpark of een malariavrij Wildpark in Zuid-Afrika, dan is de kans levensgroot dat u nog een tweede of derde keer een safari wilt gaan maken. Met 25 jaar ervaring heb ik uitstekende contacten en een zeer ruime ervaring. Maak daar gebruik van! Met alle genoegen licht ik alle mogelijkheden persoonlijk toe. Dat kan bij mij op kantoor of ook bij u thuis, zelfs in de avonduren of ook het weekend.
 

“Een huis bouwen moet je eigenlijk twee keer doen, uw safari moet meteen de eerste keer perfect zijn”

Voorbereiding op uw safari

 
Bereid u goed voor op uw safari. Welke safari in welk land en welke periode van het jaar spreekt u het meeste aan?
Prefereert u een actieve safari met elke dag een flink stuk rijden en achter de wilde dieren aan en steeds een nieuwe lodge of tented camp om te overnachten. Of gaat u voor een relaxte safari met één of twee vaste verblijfplaatsen, vanwaaruit u een ochtendsafari maakt en ’s middags aan de rand van het zwembad vertoeft.
Kiest u de hoogste graad van luxe, service en comfort of wilt u liever een ‘back to nature safari’ maken; en dat natuurlijk altijd met professionele begeleiding van uw ranger/driver/guide.
Gaan er kinderen mee of ouderen, waardoor u wellicht verkiest om in een malariavrij wildpark te verblijven. Kunt u goed tegen de warmte of is het mogelijk om in het voor- of naseizoen te gaan. Neem eens tien minuten tijd om onze “Guideline – Q&A – Wat voor safari past het beste bij mij” te lezen en uw mening te vormen.

Laat u inspireren door onze reisgids “Safari à la carte”.Vraag ‘m HIER aan

 
‘s Lands wijs – ’s lands eer. Het is altijd raadzaam om u te verdiepen in de cultuur, historie en achtergronden van een land, dat u bezoekt. Dit geldt zeker voor het Afrikaanse continent. Belangrijk voor het maken van een safari is een redelijke conditie. U bent steeds vroeg op en maakt lange dagen, hoewel de ervaring leert dat – met een vroege zonsondergang – de nachtrust tijdig aanvangt. Oh ja, koop eens een boekje over het wildleven, flora en fauna. Heeft u specifieke wensen -bent u bijvoorbeeld een groot vogelliefhebber- laat dat ons dan weten.

Vóór u op safari gaat

Malariatabletten en vaccinaties

In haast alle safarigebieden dient u malariatabletten te slikken. Dat geldt voor Zuid-Afrika en zeker voor landen als Botswana, Zambia en Tanzania. Ook heeft u vaccinaties nodig tegen hepatitis A en soms ook B. Uw huisarts, plaatselijke GGD, het Havenziekenhuis Rotterdam, tegenwoordig Havenpolikliniek geheten of vaccinatiesopreis.nl verschaffen u dienaangaande betrouwbare informatie; ook voor kinderen. Zie elders op deze site uitgebreide informatie.

In Zuid-Afrika echter zijn ook malariavrije natuurparken met luxe private lodges, die malariavrij zijn. Denk daarbij aan Pilanesberg en Madikwe ten noordwesten van Johannesburg en een aantal veelal kleinere parken in het zuiden nabij de stad Port-Elizabeth. Goed om te onthouden als u liever geen malariapillen slikt of met kleine kinderen op safari wilt gaan. Zonder meer is het verstandig om te informeren waar u welkom bent met kinderen en wat hun minimumleeftijd moet zijn.

Koffers of reistassen

Uitgangspunt is dat u geen harde koffer meeneemt maar plooibare grote reistassen. Als u een safari maakt waarbij u met kleine sportvliegtuigjes van lodge naar lodge vliegt, houdt dan rekening met een maximaal gewichtsadvies van 15 kg tot 20 kg. per tas. Dat moet u zich even goed realiseren, want de intercontinentale vluchten laten een gewicht van 20kg of 22 kg per persoon toe en als u business class vliegt zelfs veelal 30 kg. Advies is dan ook bij ons te informeren naar de exact toegestane gewichtslimiet. Die is namelijk ook afhankelijk van de grootte van uw kleine private aircraft cq propellervliegtuig.

Reis- en annuleringsverzekering

Haast iedereen heeft tegenwoordig een doorlopende reisverzekering. Checkt u even goed welke voorwaarden van toepassing zijn op grote, verre reizen. Tevens adviseren wij u een annuleringsverzekering af te sluiten. Gaat u met vrienden of familie op reis dan dekt zulks ook hun eventuele onvoorziene omstandigheid om de reis te maken als groepsverzekering. Wij kunnen een bemiddelende rol voor u spelen.

Geld en creditcards

Neem een paar USDollars mee, die worden overal geaccepteerd. Lokale valuta kunt u het best op de luchthaven na aankomst pinnen of wisselen (Euro’s geen probleem natuurlijk maar liever geen 100-200-500 biljetten meenemen). Voor eventuele visa, die u bij aankomst dient aan te schaffen hebt u gepast geld nodig: 50 USDollar per persoon. In de steden treft u met regelmaat een ATM aan (automatic teller machine); op deze wijze geld ‘uit de muur halen’ garandeert u ook de beste koers. LET OP: veelal moet u uw bankpas een paar weken voor vertrek thuis aanpassen aan het in Afrika kunnen opnemen van geld alsmede het maximumbedrag.
Creditcards als VISA, Amex en Eurocard worden overal geaccepteerd. In afgelegen gebieden -of bij stroomuitval- werkt men soms nog met een ouderwets doordruksysteem, wat niet zelden betekent dat uw afschrijving pas maanden nadien wordt geëffectueerd; bewaar daarom uw copy-payment-slip altijd erg goed.

Visa en andere documenten

Zuid-Afrika vereist geen visum, andere landen wel; dat kunt u op het vliegveld van aankomst aanschaffen. Zie elders op deze site meer informatie.

Thuisblijvers en contact

Houdt contact met het thuisfront. Dat kan veelal in elk safari-wildpark met uw mobile telefoon maar u begrijpt dat er – zeker in Zambia en Botswana – veel blindspots zijn. Uw lodge heeft haast altijd een goede ‘landverbinding’. Laat een lijstje met telefoonnummers en e-mailadressen achter bij vrienden of familie die thuisblijven. Contact met u of andersom van uzelf met het thuisfront kan te allen tijde ook gelegd worden via onze tussenkomst. Bij Scott Bilsen Travel heeft u één vaste contactpersoon, die tijdens uw reis 24/7 bereikbaar is via de website info@scottbilsentravel.com of +31.637661203. Tevens hebben wij twee backup-collega’s die ons assisteren ingeval van nood en die van alle ‘ins & outs’ van uw reis op de hoogte zijn.

Aan denken tijdens uw safari

 
En dan is het zover, u gaat een prachtige safari maken.
U wordt keurig opgewacht op het vliegveld na aankomst op uw bestemming en u heeft een vaste ranger/driver/guide die u zal begeleiden, tenzij u natuurlijk een self-drive safari heeft geboekt.
 
Zelf hoeft u slechts te denken aan:
Anti insectenmiddelen (met DEET) – extra batterijen en extra geheugenkaart voor uw camera – ANWB-Afrika stekker – filmcamera en cameracover – fototoestel en het liefst met een zoomlens – hoed – kakikleurige kleding – klamboe – malariatabletten – oplader voor batterijen en GSM – aspirine en middeltje tegen diarree of constipatie en wellicht wagenziekte; safari’s zijn over onverharde soms hobbelige wegen – vaccinatiepaspoort – verrekijker – makkelijke wandelschoenen – windbreaker en warme trui – zaklantaarn of ‘knijpkat’ of ‘hoofdlamp’ – zonnebril – zonnebrandmiddel.

Veiligheid en well-being

Belangrijke regels voor uw safari game drive:
 
Niet gaan staan in uw Jeep; de dieren zien u dan voor bewegend wild aan.
Houd armen en benen binnenboord.
Maak geen lawaai, sterker nog wees gewoon stil! U jaagt de dieren ermee weg; ook de dieren die u niet ziet. De stilte maakt een safari game drive bovendien extra spannend.
Zet uw telefoon uit, of in ieder geval het geluid, zodat u niets of niemand opschrikt.
Zet geen koptelefoon op. U moet te allen tijde alert kunnen reageren op instructies van de ranger/driver/guide.
Communiceer met elkaar op fluistertoon en er wordt niet gerookt of gegeten in de Jeep. Volg instructies van uw ranger/driver/guide ogenblikkelijk op, ook als u een vriendelijk verzoek of instructie niet meteen begrijpt.
 

Gaat u wandelend – onder bewapende begeleiding van uw ranger(s) – het wildpark in, dan gelden bovenstaande regels omtrent GSM, koptelefoon, fluisteren en luisteren ook. Bovendien geldt dat u nooit mag gaan rennen, altijd bij de groep moet blijven, achter elkaar moet wandelen en slechts met toestemming van uw rangers foto’s mag maken. Oh ja, neemt u makkelijke wandelschoenen mee, dichte schoenen met sokken bij voorkeur. (U kunt ze altijd nog om uw schouder hangen)

Kleedt u zich – zeker op de vroege ochtendsafari’s en late avondsafari’s of zelfs nachtelijke safaritochten – in laagjes en draag bij voorkeur een hemd met lange mouwen, een lange broek en sokken; in de zeer vroege ochtend kan het fris zijn maar als de zon opkomt stijgt de temperatuur met elk kwartier. Water is er altijd voldoende in de Jeep waarmee u uw safari maakt. Voldoende drinken en zorg voor een goede nachtrust.

Rondom uw lodge of tent

Uw lodge of tent oefent – met name tijdens uw afwezigheid – een grote aantrekkingskracht uit op bijvoorbeeld kleine apen, op zoek naar iets te eten. Sluit uw lodge of tent daarom altijd goed af.
 
Ook kan het gebeuren dat er ’s ochtends bij het ochtendgloren een olifant of nijlpaard of kudu of zebra of ander dier recht voor uw tent of lodge staat of althans op een korte afstand. Loop nooit en te nimmer op een beest af, dat is levensgevaarlijk.
 
Zonder meer geldt dat u, tijdens uw verblijf in een Private Game Resort nooit de afstand van uw eigen lodge naar de centrale veranda mag lopen zonder begeleiding van een ranger. Het lijkt -ook overdag- soms heel veilig maar niets is minder waar. Uw Resort is immers niet omheind en is veelal gesitueerd in de beste regio’s van een wildpark. Dieren, ook leeuwen en andere gevaarlijke ‘predators’ lopen gewoon door uw resort en zijn -zeker met welpjes- levensgevaarlijk.

Nagenieten van uw safari

 
Vanzelfsprekend gaat u volop nagenieten aan de hand van de honderden foto’s en prachtige films die u gemaakt heeft. Houd voor de zekerheid even in de gaten of u geen malariaverschijnselen vertoont, Dat zal wel meevallen -u heeft immers alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen- maar je weet maar nooit: hoge koorts en koude rillingen, hevig zweten, hoofdpijn en vermoeidheid, misselijkheid en braken zijn de belangrijkste. Zij dienen zich meestal pas aan 10 dagen tot 6 weken na de beet. Neem in dat geval contact op met uw huisarts of -als u nog in Afrika bent- met een arts ter plaatse. Zie voor de goede ziekenhuizen de pagina “Medische hulp in Afrika” elders op deze site.

Maak gebruik van mijn ervaring. Dan is ’t meteen de eerste keer perfect!

 
Dit kleine icoontje staat symbool voor een heel grote garantie: alle Afrikareizen worden aangeboden, georganiseerd en uitgevoerd conform de nieuwe strenge en aangescherpte richtlijnen voor de reisbranche. Download desgewenst HIER een copie.