The Great Migration & Rivercrossing – Serengeti, Tanzania

North-Western Corridor|Grumetti River Crossing| Lobo Area

 
Veel mensen denken dat ‘The Great Migration’ slechts ééns per jaar plaatsvindt. Maar niets is minder waar. De Grote trek is een ‘all-year-round-event’ met in elke maand van het jaar een uniek schouwspel en wildlife-experience, óók in de wintermaanden.>/span>
 
Elders op deze site schreven wij dat u zich goed moet voorbereiden op een safari, die u gaat maken. Verdiep u daarom eens in The Great Migration in de Serengeti en met name waar de grote kuddes zich bevinden in welke periode van het jaar. Houdt ook de specifieke weersomstandigheden in de gaten, want die bepalen in hoge mate de migratiebewegingen van de grote kuddes wildebeesten, zebra’s en impala’s.
Juni, juli, augustus en september zijn de droge maanden, die het meest voor de hand liggend zijn omdat ook dan de grote rivieren worden overgestoken. Het voorjaar evenwel, waarin de geboorte van honderduizenden kalfjes plaatsvindt, is echter evenzeer de moeite waard om uw safari te plannen; april en mei zijn ook vaak schitterende maanden om de grote kuddes in beweging te zien komen. Zo heeft elke periode van het jaar zijn charme.

The Great Migration

 
1.500.000 gnoes, 300.000 zebra’s, 300.000 thomsongazellen (impala’s) en 30.000 grantgazellen trekken gedurende het jaar door de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia en vormen een uniek en indrukwekkend schouwspel in een gebied met een oppervlakte van 27.000 vierkante kilometer.

De 1.000 km lange mars begint in februari/maart met de geboortes van de gnoes in de zuidelijke Serengeti, waar in een periode van 2-3 weken  ongeveer 500.000 gnoe kalveren worden geboren.

Vanaf de geboorte van de kalveren in februari-maart trekken de kuddes naar de westelijke Serengeti waar ze in juli de Grumeti rivier oversteken en hun weg vervolgen naar het noorden. Overigens bestaat ook in Botswana een Great Migration van wilde dieren naar steeds de beste graasvlakten en drinkplaatsen; u leest daar meer over onder desbetreffende safari elders op deze site. de Great Migration in de Serengeti -juist vanwege de huiveringwekkende Rivercrossings – is echter de meest bekende.

The Great Migration gaat het hele jaar door, jaar na jaar na jaar na jaar…


Januari|februari | maart   |   april  |   mei   |   juni  |   juli  |  augustus   |   september  | okt.| nov.| dec.

Januari

JANUARI
Geboortes van de zebra kalveren.
Overgangsgebied van het Serengeti National Park en de Ngorongoro Area.

Januari is een moeilijke maand om te voorspellen waar de grote kuddes zijn. In afwachting van de Serengetiregens zijn de beesten erg onrustig en begeven zich merendeels in de zuidelijke vlakten. Wildebeest en zebra zijn drachtig en kunnen elk moment hun kalf werpen; maar wel het liefst in een gebied met volop jong, vers gras.

Aanbeveling is derhalve zo centraal mogelijk uw accommodatie te kiezen, zodat u gamedrives kunt maken zowel in noordelijke als in zuidelijke richting.
 

Februari

FEBRUARI
Geboortes van de gnoe kalveren.

Februari is juist een makkelijke maand om te bepalen waar de grote kuddes waarschijnlijk zullen zijn want in deze periode zijn de beesten minder beweeglijk. In februari worden namelijk alle kalveren geboren en de kans is niet denkbeeldig dat u zelfs getuige bent van een geboorte. Dat betekent ook dat het gevaar van een troep leeuwen op jacht naar een makkelijke prooi levensgroot is.

De afgelopen 10-12 jaar verbleven de grote kuddes in februari veelal in de regio tussen Ndutu, Naabi Hill en Olduvai Gorge. Een garantie kunnen we niet geven maar de kans is groter dan gemiddeld.
 

Maart

MAART
In het overgangsgebied van het Serengeti National Park en de Ngorongoro Conservation Authority.

Maart kan knap regenachtig zijn hetgeen garant staat voor een groot aanbod van vers en jong gras. De kuddes bewegen in deze maart langzaam; de kalveren van slechts een maand oud moeten immers constant gezoogd worden, waardoor ze een eenvoudige prooi vormen voor menig roofdier.

Onze aanbeveling is uw accommodatie te kiezen in de noordelijke Ndutu area, in the Central Serengeti National Park, om van daaruit uw safari’s te gaan maken.
 
 

April

APRIL
Langzaam naar het centrale gedeelte van de Serengeti.

Ook in april regent het vaak in de Serengeti maar haast altijd in de avonduren; overdag is het veelal prachtig voorjaarsweer. Perfecte omstandigheden dus voor de èchte ‘back-to-nature-experience’. De kuddes verplaatsen zich langzaam naar de Central Serengeti; een prachtig gezicht met duizenden jonge kalfjes, die steeds beweeglijker worden. Misschien de mooiste periode in de natuur.

Aanbeveling om te verblijven in de Moru and Kusini regio, Central Serengeti, waar u geheid veel roofdieren in actie gaat zien.
 

Mei

MEI
Noordelijk naar de westelijke corridor en Mbalageti rivier tot aan de Grumeti rivier. Dit is een gebied met veel natuurlijke hindernissen; heuvels en stroompjes.

De kuddes komen in beweging en kunnen grotere afstanden afleggen nu ook de kalveren elke dag goed groeien.

Kiest u uw accommodatie aan de noordzijde van de Central Serengeti en volg de kuddes richting Western Corridor en Mokomo area.
 
 
 

Juni

JUNI
Oversteek van de Grumeti river; westelijke corridor.

De kuddes wildebeesten en zebra’s leggen nu grote afstanden af, waardoor ook úw safari-gamedrives makkelijk een hele dag kunnen vullen. Meestal in juni is de oversteek van de Grumetti rivier en Mbalageti rivier, een spectaculaire onderneming, afhankelijk van de hoogte van de waterstand natuurlijk. Aan beide zijden van de Nyamuma en Simiti heuvels begeven zich enorme scharen wildebeesten en zebra’s. U voelt de onrust die zich in deze gigantische kuddes opbouwt.

Aanbeveling om hier meerdere lodges te boeken, zodat u niets gaat missen van the wildlife.
 

Juli

JULI
Noordelijk naar het Grumeti controlled area en een klein gedeelte buigt af naar het Lobo area.

Juli is een warme maand, het begin van het warme, droge seizoen. De kuddes worden onrustig en zijn naarstig op zoek naar jong, groen gras. De eerste ‘river-crossing’ vindt reeds plaats over de Grumetti rivier en de Mara rivier, waarbij u zeker krokodillen op de loer in actie ziet komen.

De natuur laat zich niet plooien maar veelal eind juli gaat u hier getuige zijn van enkele spectaculaire ‘river-crossings’. Aanbeveling verdient het dus om bijtijds uw accommodaties hier te boeken.
 
 

Augustus

AUGUSTUS
Nog verder noordwaarts naar het Ikorongo controlled area.

Augustus is ronduit heet en heeft een hoge luchtvochtigheidsgraad. Op zoek naar vers gras steken honderdduizenden gnoes, zebra’s en impala’s instictief de Mara rivier, in het uiterste noorden van de Serengeti op de grens met Kenia over…met gevaar voor eigen leven. Zwakke en jonge beesten vormen een eenvoudige prooi voor krokodillen op de loer.

Boek tijdig de mooiste lodges en tented camps. Of overweeg een zogenaamde mobile safari camp.
 
 

September

SEPTEMBER
Oversteek van de Mara river; naar Masai Mara in Kenia.

Ook in september gaat de Great Migration River Crossing door. Droog, erg warm weer en een hoge vochtigheidsgraad kenmerken deze maand. Vanuit de Serengeti bent u getuige van het staartje van de River Crossing; vanuit Masai Mara in Kenya – bijvoorbeeld Governer’s Camp – heeft u vanzelfsprekend ook een goede kijk op dit natuurgeweld.
 
 

Oktober

OKTOBER
Vanuit Masai Mara terug naar Serengeti.

Een milder klimaat mag u verwachten in oktober, misschien zelfs de eerste voorzichtige regenval in Masai Mara en de Serengeti.
De immense kuddes wildebeest en zebra en impala beginnen zich in zuidelijke richting te begeven terug naar de Serengeti, langs de Loliondo area in het oostelijk deel.

Klein’s Camp in de noordoostelijke Serengeti biedt u een prima uitvalsbasis om hiervan getuige te zijn.
 
 

November

NOVEMBER
Terug in de Serengeti.

November is heerlijk koel en er valt zo af en toe een bui. De kuddes zijn terug in de Serengeti, de Mbuze Mawe area, Seronera Valley en ook een deel in Lobo, van waaruit u ook terug kunt vliegen naar Arusha. Met een klein private aircraft vanzelfsprekend.

Accommodatie in luxe lodges en/of tented camps is in de regio voldoende voorhanden.
 
 

December

DECEMBER
Geboortes van de zebra kalveren.
Zuid oostelijk gedeelte van de Serengeti, de great plains.

De grote trek eindigt en begint opnieuw in het oostelijk deel van de Serengeti.
Overigens wordt de trek bepaald door de regenval in de verschillende gebieden en geeft bovenstaand overzicht slechts een indicatie van de plaats waar de kuddes zich bevinden. Wist u dat de hele kudde impala’s de geboorte van hun kalveren in het voorjaar tot wel twee maanden kan uitstellen wanneer er geen regen valt en dus geen jong, groen gras is.