De Grote Trek – the Great Migration Botswana

De Grootste Great Migration op het vasteland

 
Ook in Botswana: A Great Migration

Een Grote Trek van hele kuddes wilde dieren is een fenomeen dat hoort bij onze aarde, bij de natuur, de seizoenen, bij het klimaat, bij de draaiing van de onze planeet!

Door de wereldwijde overheersing van de homo sapiens, de opkomst van stedelijke gebieden en, niet in de laatste plaats, het bouwen van hekken, grenzen en afrasteringen, zijn veel routes voor wilde beesten afgesneden geworden en slechts enkele Great Migrations overgebleven.

Iedereen kent The Great Migration in de Serengeti, Tanzania. Maar weinigen weten dat in het Krugerpark, Zuid-Afrika al jaren wordt gesproken over het opengooien van de grens met Mozambique om de grote trek ter plaatse te laten herleven.
Pas deze eeuw heeft onderzoek aan het licht gebracht dat een immense Grote Trek in Botswana jaarlijks ondernomen wordt door bijkans de hele populatie groot wild.

Meer dan enkel Wildebeast and Zebra’s

 
In Botswana was weliswaar bekend dat zebra’s, wildebeast, buffalo’s en olifanten met name in de droge maanden -juli t/m oktober- zich ophielden in de buurt van de rivieren Chobe en Kwando-Linyanti en Okavango rivier om in de regenmaanden -eind november t/m februari- zich te begeven naar de meer zuidelijke regio’s van de Kalahari.
Ongelooflijk maar waar, pas in 2012 hebben wetenschappers een Great Migration van bovengenoemde dieren in Botswana kunnen vaststellen vanaf de grens met Namibia helemaal naar Nxai Pan en -voor wat betreft zebra’s- zelfs helemaal door naar de zoutvlakten van de Makgadikgadi Pans. Hiermee is feitelijk DE GROOTSTE GREAT MIGRATION ter wereld ontdekt die zich op de aardbodem jaarlijks voltrekt.

Dat de grote trek van duizenden zebra’s -maar liefst 1000 km elk jaar langs een relatief rechte lijn- pas onlangs vastgesteld is, is wellicht te verklaren als je bedenkt dat dit gebied erg ontoegankelijk is en niet voor niets “het laatste stukje ongerept Afrika” wordt genoemd. Bovendien werd aangenomen dat zebra’s helemaal niet in staat waren om dergelijke afstanden af te leggen.


 

Met name wanneer u een Mobile Safari Expeditie overweegt OF een Actie Safari met Quad-rijden in het Magkadigkadi-meer, is het aardig om de route en maanden van deze Greatest Migration is gedachten te houden, waarbij u zich moet realiseren dat hun route deels door onherbergzame delen van de Delta gaat.