Visum, paspoorten en documenten

Visum

Een Visum is niet vereist voor Zuid-Afrika.
Wèl voor Botswana, Tanzania, Kenia, Zimbabwe en Zambia. U kunt dat gewoon kopen bij aankomst op het vliegveld, een zogenaamd “one entry visum”. Letterlijk vertaald “Eén-entrée-visum”. U komt maar één keer het land in, maakt uw safari en gaat weer weg. Prijs bedraagt meestal (gepast cash geld svp) 50 USDollar.
Als u vaker het land inkomt en weer uitgaat en weer inkomt en uitgaat, heeft u een ander visum nodig; een ‘double entry visum’. Dat is bijvoorbeeld het geval indien u de Victoria Watervallen, die zich op de grens van Zambia en Zimbabwe bevinden, gaat bezoeken van beide kanten. Bent u geland in Livingstone Airport (Zambia) of Victoria Falls Airport (Zimbabwe) en vanaf welk vliegveld vertrekt u weer.
Men heeft ‘meegedacht’ en er is tegenwoordig ook een multiple-entry-visum.
Een 48-uurs visum bestaat ook, voor doorreizigers, die slechts kort in het land verblijven en daarna meteen vertrekken. Dat kan het geval zijn indien u bijvoorbeeld via Nairobi naar Lusaka (Zambia) vliegt maar toch graag een dag of twee indrukken van Nairobi wilt opdoen.

Even goed informeren

De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het advies om -in het geval u zeker wilt zijn van een verplichting tot aanschaf van een visum- contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land in Nederland. Wij beamen dat volledig. Diverse websites willen u doen geloven dat u een ingewikkeld traject moet doorlopen om een visum aan te vragen. Feit is dat u in haast alle gevallen bij aankomst in het desbetreffende land op de luchthaven een visum kunt aanschaffen voor veel minder geld dan u in Nederland wordt voorgespiegeld. Soms is zelfs bij kort verblijf en doorreizen binnen 48 uur in het geheel geen visum nodig. Aarzelt u niet ons om advies te vragen, wij bellen graag voor u.

Geldig paspoort

Uw paspoort dient nog dertig dagen geldig te zijn ná de datum waarop u het land verlaat, dat is de regel in Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika vraagt twee blanko pagina’s naast elkaar in uw paspoort.
Andere landen in Afrika hanteren minimaal 2 maanden geldigheid en sommigen nog steeds 6.

Vaccinatiepaspoort

Indien u in Nederland uw inentingen heeft gehaald, ontvangt u als bewijs daarvan een klein geel document: een vaccinatiepaspoort.
Neemt u dit mee! Er kan om gevraagd worden bij binnenkomst in een Afrikaans land.
Sterker nog: u MOET een dergelijk paspoort cq bewijs van vaccinatie hebben, indien u vanuit een land waarvoor bepaalde vaccinaties verplicht worden voorgeschreven, een Afrikaans land wilt binnenkomen. Arriveert u bijvoorbeeld met een rechtstreekse vlucht uit Amsterdam in Kilimanjaro-Tanzania, dan zal men niet vragen om een dergelijk vaccinatiepaspoort. Heeft u echter een tussenstop gemaakt in Nairobi – meer dan een stop-over – dan zal men een dergelijk bewijs van vaccinatie wèl willen zien.

Kinderen onder de 18 jaar

Bijzondere regels zijn er voor kinderen, die met u samen reizen. Dat heeft alles te maken met de mogelijke kindersmokkel, kinderhandel etc.etc.
Kinderen onder de 18 die in Zuid-Afrika of Botswana willen binnenkomen dienen een eigen paspoort te hebben. Zambia, Kenia en Tanzania hanteren deze regel niet maar voorkomt u problemen door toch een eigen paspoort voor uw meereizende kinderen onder de 18, aan te schaffen.
Reizen beide ouders mee, dan is een geboortecertificaat verplicht, waaruit ook blijkt wie de ouders zijn.
Reist u als ouder samen met een of meerdere van uw eigen kinderen ZONDER de andere ouder, zorg dan voor een geboortecertificaat PLUS een brief waaruit van de andere ouder – die op het geboortecertificaat vermeld staat- waaruit expliciet toestemming blijkt om met dit kind te reizen. Bovendien moet u een kopie van het paspoort van de andere ouder bij u hebben.
Andermans kinderen: zorg voor een eigen paspoort EN tevens voor een brief van de ouders/voogd waaruit blijkt dat zij met u mogen reizen. PLUS een copie van het paspoort van die ouders/voogd.
Adoptiekinderen: Eigen paspoort van het kind. PLUS een volledige copie (geen samenvatting) van het geboortecertificaat. PLUS een bewijs van instemming om met dat kind te reizen van ofwel de natuurlijke ouders ofwel de legal guardian / voogd. Tevens een copie van het paspoort van deze voogd.