Reisadvies, TIA, Wifi, geld, fooien, gebruiken en gewoonten

’s Lands wijs – ’s Lands eer…. even lezen en u heeft er veel plezier van

Belangrijkste reistips

We beginnen met de belangrijkste reistip: maak een copie van uw belangrijke documenten (reisschema, paspoorten, tickets, vouchers, boekingsbevestigingen, visa, documenten, medicijnlijstje, emergency-telefoonnummers -ook van uw bank of creditcardmaatschappij- etc.etc.) en zet die – goed beschermd – op uw smartphone EN een USB-stickje (eveneens met code), dat u en eventueel ook een reisgenoot ergens in een stuk (hand)bagage mee neemt. Het zal wel niet gebeuren maar indien u onverhoopt belangrijke documenten verliest, is dit een heel handige oplossing die veel ellende voorkomt.

Indien u met z’n tweetjes reist -of met meerderen- verdeel uw kleding dan op de heengaande vlucht over twee koffers; in het geval van een safarireis, graag soft bags luggage. Het gebeurt niet vaak maar ráákt er koffer zoek, dan bent u op deze wijze niet geheel onthand.
Oh ja, hang een label met uw naam en telefoonnummer aan alle bagagestukken.

T.I.A. This Is Africa – Alles sal reg kom

Een gekende uitdrukking voor alles wat op het immense continent Afrika nét even anders loopt dan gepland, is: “This is Africa”, simpelweg afgekort en Engelstalig uitgesproken als T.I.A.. U hoort dat op uw reis geheid een paar keer; het is ook aardig om ‘m zèlf paraat te hebben, daar ziet men de humor wel van in.
Simpelweg een allesomvattende uitdrukking voor elke situatie die traag verloopt, of althans trager en anders dan gedacht of soms zelfs helemáál in de soep loopt.
“T.I.A.” This is Africa, man! Hier gaan zaken anders dan in Europa, neen, gewoon anders dan in de rest van de wereld. Wen er maar aan. Afrika gaat in je bloed zitten, Afrika steelt je hart. Misschien dat het Afrikaans er juist daarom een andere uitdrukking tegenover heeft staan: “Alles sal reg kom” – “alles zal goedkomen”. En zo is dat!
‘Nkosi sikelel’iAfrika

Bagagevoorschriften

Bagagevrijdom op internationale vluchten economy class en comfort class is 20 tot 22 kg per persoon voor de ruimbagage en 10 kg voor de handbagage/cabinebagage.
Business class tickets geven u een ruimbagagevrijdom van 30 kg per persoon en eveneens 10 kg handbagage/cabinebagage, waarvan u bovendien veelal 2 stuks mag meenemen.
Alle normaal vormen bagage worden geaccepteerd bij het inchecken.
Zeker moet uw bagage tenminste één vlakke kant hebben.
Ronde en onregelmatig gevormde bagage kan worden geweigerd.
Bagage met erg lange hengsels of handvatten kan worden geweigerd.

Gaat u een safari maken dan is het uitgangspunt is dat u geen harde koffer meeneemt maar plooibare grote reistassen. Als u een safari maakt waarbij u tevens met kleine sportvliegtuigjes van lodge naar lodge vliegt, houdt dan rekening met een maximaal gewichtsadvies van 15 kg tot 20 kg. per tas. Dat moet u zich even goed realiseren. Advies is dan ook bij ons te informeren naar de exact toegestane gewichtslimiet voor eventuele kleine binnenlandse vluchten, Die is namelijk ook
afhankelijk van de grootte van uw kleine private aircraft cq propellervliegtuig.

Reist u geheel privé met uw gezin of anderszins een besloten gezelschap dan is het niet ongebruikelijk dat men voor vluchten met kleine propellorvliegtuigjes een totaalgewicht hanteert van – jawel!- alle bagage EN alle personen samen. Net als bij bungee-jumpen geldt dan: niet te veel jokken over uw gewicht.

Wifi en mobiel bereik

Wij zijn in Nederland enorm verwend met een fantastisch netwerk, vaak zelfs glasvezel, dat een enorme bandbreedte heeft, een gigantische capaciteit, snelheid en een hoge kwaliteit garandeert. Dat is anders in Afrika; internetverbindingen zijn nogal eens traag en niet erg stabiel. Mobiel bellen daarentegen is vrijwel nergens een probleem; zorgt u wel een externe batterij bij u te dragen als u niet zonder uw smartphone kunt. Vanzelfsprekend is er slecht tot in het geheel geen bereik midden in de meest afgelegen wildernis. Dat begrijpt u. Uw lodge evenwel beschikt nagenoeg altijd over een verbinding…van enige kwaliteit.
Aardig om u op te attenderen is het feit dat midden in de bush of Serengeti sommige zendmasten keurig zijn vermomd als loofboom. Om in het landschap op te gaan.

Geld, pinnen en crecitcard

Overal in Afrika worden US Dollars geaccepteerd. Ook Euro’s worden geaccepteerd, zij het dat zulks toch nog vaak beperkt blijft tot de stedelijke regio’s.
Neem als USDollars niet alleen 50-dollarbiljetten mee, die u nodig heeft voor de aanschaf van een visum op de luchthaven ( 50 USD per stuk) maar ook een aantal coupures van 1 Dollar. Die komen goed van pas. Wat betreft Euro’s is ons advies geen bankbiljetten van 100, 200 en 500 Euro mee te nemen; die worden regelmatig niet als origineel herkend en derhalve geweigerd.
U kunt in de stedelijke regio’s overal geld ‘uit de muur halen’. Bij een ATM, een Automatic Teller Machine. Digitaal betalen met uw bankpas is haast overal mogelijk, mits u in Nederland de geautoriseerde betaalzone van uw kaart heeft uitgebreid tot Afrika en het telefoonnet niet buiten werking is. Dat geldt ook voor uw creditcard, liefst een VISA, Eurocard of American Express.
In sommige gevallen wordt nog gebruik gemaakt van een ‘ouderwetse’ papieren doordrukkwitantie. Bewaart u uw deel daarvan altijd goed; het geld kan soms pas maanden later worden afgeschreven.

Geld wisselen in locale munt, kunt u het beste doen op het vliegveld bij aankomst of ergens in een stad.
Neem voor de zekerheid in ieder geval een paar honderd USDollar mee vanuit Nederland.

Zuid-Afrika kent de bekende Rand, officieel de Krugerrand, afgekort als ZAR.
Koers van deze munt schommelt sinds mijn eerste bezoek in 1992 langzaam maar gestaag in neerwaartse richting. Soms is er sprake van een flinke koersval, zoals in de zomer van 2020. Op dit moment staat hij op 0,049833 euro.
Zambia kent de Kwacha en Botswana werkt met de Pula, die op dit moment -en over het algemeen heel stabiel- op ongeveer 0,07 staat.
Tanzania kent de Tanzaniaanse Shilling; die aan de vervlogen tijden van de Italiaanse Lire doet denken: Koers bedraagt momenteel 0,00037087 euro.

Dat wil zeggen:
1 ZARand = 5,0 eurocent / 10 Rand = 50 eurocent / 100 Rand = 5 Euro / 1000 Rand = 50 Euro
1 Kwacha = 0,000035 eurocent / 10 Kwacha = 0,0005 eurocent / 100 Kwacha = 0,0035 Euro / 1000 Kwacha = 0,035 Euro / 10.000 Kwacha = 0,35 euro / 100.000 Kwacha = 3,50 euro.
1 Pula = 6,8 eurocent / 10 Pula = 68 eurocent / 100 Pula = 6,80 Euro / 1000 Pula = 68 Euro
1 TZS = 0,00037 euro / 10 TZS = 0,0037 euro / 100 TZS = 0,037 euro / 1000 TZS = 0,37 euro / 10000 TZS = 3,70 euro / 100000 TZS = 37,00 euro

1000 Tanzaniaanse Shilling = 37 Eurocent / 10.000 Shilling = 3,70 Euro / 100.000 Shilling = 37,00 Euro

(genoemde koersen zijn per 11 februari 2024)

Fooien en gebruiken

Fooien in restaurants: ongeveer 10% fooi is gebruikelijk zowel in Zuid-Afrika als ook Tanzania, Zambia en Botswana, tenzij is aangegeven dat service inclusief is.
Overigens is het goed te weten dat het niet ongebruikelijk is wanneer u een restaurant binnenkomt om dan om service te vragen. Vraag gewoon WIE uw ober is en u zal bedienen en ZEG duidelijk wat u wilt; U komt om te ontbijten, om te lunchen of om te dineren. Doet u dat niet dan weet men dus ook niet wat u wilt en kan het soms lang duren voor u ‘spontaan’ aandacht krijgt.
By the way: in heel Afrika geldt dat men graag het (mooie) stukje rood vlees een beetje doorbakt. “Medium rare” is eerder welldone in Afrika en als u “Rare” bestelt, krijgt u waarschijnlijk Medium rare. Houdt u daar rekening mee.
In het verleden -en meteen na 1992 toen Zuid-Afrika openging voor het buitenland- waren de porties erg groot. Tegenwoordig krijgt u veelal een normale portie of staat het gewicht op de menukaart vermeld.
*
Fooi voor een taxichauffeur is aan uw eigen discretie en niet verplicht.
Fooi voor een privéchauffeur die u door Zuid-Afrika rijdt: 10 USDollar per dag. Dus 5 USDollar voor een dagdeel.
Fooi voor een gids die wij voor u hebben geboekt voor bijvoorbeeld een dagje Kaapstad of een dag Kaap de Goede Hoop, Cape Point en Camps Bay bedraagt: 15 USDollar per dag.
Tip in Hotels: voor Porters, Bell-boy en andere bagage-afhandelaars: 1/2 dollar per persoon.
Overigens wordt u niet geacht een hulp met “Boy” aan te spreken; dat herinnert en refereert aan de tijden van apartheid.

Gratuities op safari

Belangrijk om te weten – EN u aan te confirmeren – zijn de gebruikelijke ‘Gratuities’ als u op safari gaat. Dat zijn de enige inkomsten die de mensen hebben en vormen derhalve nog best een aardig bedrag.

Uw Ranger

Uw Ranger, tevens driver/guide – de belangrijkste persoon gedurende uw hele safari en daarom vergezelt hij u ook gedurende uw hele safari – dient u te belonen met een flinke tip. Dat is namelijk zijn enige inkomen. Gebruikelijk is dat u hem 10 tot 15 USDollar PER PERSOON per dag geeft.
Dus gaat u met 6 personen een safari maken van 5 dagen in de Serengeti, dan geeft u hem een beloning daarvoor van 6 x 5 x 10,-  = 300,-  USDollar.
LET WEL: dit bedrag is evenzeer gebruikelijk als u een privésafari van 5 dagen maakt met slechts 2 personen. Ook dan geeft u uw privé Ranger een beloning van 300,-  afhankelijk van uw waardering.

Verblijft u in Zuid-Afrika in een Private Game Resort met 6 personen gedurende 2 dagen, dan geeft u uw Ranger als beloning 6 x 2 x 10,-  = 120,-
LET WEL: dit bedrag is evenzeer gebruikelijk als u een privésafari van 2 dagen maakt met slechts 2 personen. Ook dan geeft u uw privé Ranger een beloning van 120,- afhankelijk van uw waardering.

Staff

Een spoorzoeker (staff) die voor op de motorkap van de rangrover zit, wordt geacht per dag een fooi van ongeveer 25 USDollar te krijgen. Rekent u zelf uit wat dat betekent afhankelijk van het aantal safari-reisgenoten aan boord van uw 4WD Jeep.
Kamermeisjes (staff) die uw lodge de hele dag schoon houden, dienen een tip te krijgen van 3 dollar per lodge per dag.

Beloning gids en drager Kilimanjaro Climbing

Maakt u een klimtocht naar de top van de Kilimanjaro in Tanzania, dan wordt u -afgezien van de intekenprijs voor een dergelijke expeditie- geacht uw gids een beloning te geven van ongeveer 25,- per persoon per gids per dag en de dragers van uw bagage ongeveer 15,- per drager per dag. Loopt u dus met 2 personen in 7 dagen naar de top van de Kilimanjaro met een privégids en drager dan komt u op een totaalbedrag uit van 350,- voor de gids en 210,- voor de drager.

Dit kleine icoontje staat symbool voor een heel grote garantie: alle Afrikareizen worden aangeboden, georganiseerd en uitgevoerd conform de nieuwe strenge en aangescherpte richtlijnen voor de reisbranche. Download desgewenst HIER een copie.