Weersomstandigheden – het weer in Afrika

Zuid-Afrika – Tanzania – Zambia – Botswana

 
De zon draait in Afrika eveneens van oost naar west maar staat – althans op het zuidelijk halfrond – om 12 uur ’s middags op haar hoogste punt in het NOORDEN. Wij zijn in Nederland gewend dat de zon van links naar rechts draait. Als u de evenaar passeert dan is dat andersom; van rechts naar links.

Zuid-Afrika – Krugerpark & Tuinroute en Kaapstad

In Zuid-Afrika begint de lente derhalve in september en is het hoogzomer in december en januari. Mooiste periode om een safari te gaan maken is in het noordelijke deel ( denk aan het Krugerpark en Pilanesberg en Madikwe National Park ) vanaf september t/m november, waarbij u er rekening mee moet houden dat het daar in september ’s nachts nog ronduit koud kan zijn. Als u uw safari laat volgen door een verblijf in het De Kaap en De Wijnlanden is evenzeer deze periode aantrekkelijk omdat voor de kust van Hermanus veel walvissen verblijven in deze periode.
De zomerperiode (december en januari) is natuurlijk ook geschikt voor een safari maar het kan dan erg warm worden. Heeft u de gelegenheid om in februari of maart op safari te gaan (naseizoen), dan is dat ook een aanbeveling waard omdat het dan minder druk is.
 
In het zuiden van Zuid-Afrika is het erg aangenaam om op vakantie te gaan eveneens vanaf september, hoewel het de laatste jaren ook in augustus al erg aantrekkelijk is gebleken. Safariparken speciaal op kinderen ingesteld, nabij de stad Port Elizabeth, zijn het best te bezoeken gedurende de hele periode van september t/m maart. Niet voor niets is immers “overwinteren” in Kaapstad of De Wijnlanden een feest in de maanden februari en maart.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.
 

 

Tanzania – Serengeti

Het droge seizoen is van juni t/m september. Reken op 14 graden Celsius minimum en tegen de 30 graden maximum. Dat is de beste tijd van het jaar om een safari in Tanzania te maken, met name eind juli en begin augustus, wanneer normaal gesproken de River Crossing van de Grumetti River in het noorden van de Serengeti plaatsvindt.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.

Er zijn twee regenseizoenen: een van korte regenbuien in november en december met een temperatuur ’s nachts van ongeveer 15 graden en overdag 25. En een heus regenseizoen van lange regens gedurende de maanden maart en april en soms ook nog een paar weken in mei. Overigens is voor ons Nederlanders, die een buitje niet schuwen, juist deze periode van de geboorte van tienduizenden kalfjes, van impala’s en wildebeast tot zebra’s en ander wild zeker een aanbeveling waard. We spreken dan over februari, normaal gesproken. Zie het overzicht Great Migration.
 
Tanzania: best in de periode mei, juni, juli, augustus maar ook september en zelfs oktober. Kans op het zien van The Great Migration of misschien zelfs een rivercrossing hebt u het beste in juli en augustus. Het is dan evenwel volop zomer; erg warm dus!
 

 

Zambia – South Luangwa & Lower Zambezi

Werkelijk onbegaanbaar is Zambia in de periode van eind december t/m april. Vanaf eind april – begin mei start het safariseizoen. De drukste periode is juli en augustus. Ga dus lekker in september als uw agenda dat toelaat of uiterlijk oktober; daarna wordt het weer erg nat.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.
 

 

Botswana – Chobe National Park & Okavango Delta

Botswana: Goed om te onthouden: juist het droge seizoen – april t/m september/oktober – is tevens de periode dat de hele Delta geleidelijk vol stroomt met miljarden liters water uit Angola. Vanaf oktober vangt het regenseizoen aan; steeds met korte, hevige regens. Als u de goede lodges uitkiest is februari en maart dan ook een prima periode om daar op safari te gaan.
 
Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.
 
Het regent in Afrika nooit op alle plaatsen tegelijk. Ook januari en februari en maart en april zijn heel geschikte maanden om een safari te gaan maken. Lees HIER waar u dan het beste kunt naar toe kunt gaan:
 

Ooit gedacht aan januari op Safari

Je hoeft niet per se naar Afrika in juni, juli of augustus. Welnee….januari en februari, wanneer duizenden kalfjes worden geboren zijn nét zo interessant en enerverend om Afrika te bezoeken…

Elke maand heeft zijn aantrekkelijke kant voor een safari in Afrika

 

Met de wisseling van de seizoenen…

Het regent niet overal in Afrika in dezelfde periode van het jaar. Dat opent derhalve legio mogelijkheden om altijd wel ergens een enerverende safari te gaan maken.

Januari
Januari is een prima periode voor een safari in Kenia, en Tanzania. Meestal is het dan droog en de wilde dieren verzamelen zich dan rond de resterende drinkplaatsen. De Great Migration in de Serengeti biedt u een ontelbare schare zebra’s en gnoes in de noordelijke parken van Tanzania.
 
Februari
Een goede maand om op safari te gaan in het noorden van Tanzania is de maand februari, wanneer daar duizenden gnoes worden geboren.
 
Maart
Ook maart maakt Oost-Afrika een prima bestemming voor uw safari. In Kenia, Tanzania en Uganda is het nog steeds droog en je zult er geheid grote hoeveelheden dieren zien.
 
April
April is een uitstekende maand voor een betaalbare safari. Het regenseizoen begint dan in Tanzania en Kenia maar een ‘beetje Nederlander’ schrikt daar niet voor terug. Omdat er nu op velerlei locaties voldoende water is, zullen de beesten zich verspreiden door het hele park. De natuur ontwaakt en het wordt weer langzaamaan groen.
Kies een mooie lodge in de centrale Serengeti in Tanzania en u kunt precies de goede kant op om veel te zien. Met een professionele ranger/driver/guide natuurlijk. Ook in Botswana kunt u in april een onvergetelijke safari maken, wanneer de Okavango Delta langzaamaan weer begint vol te stromen.
 
Mei
Ooit gedacht aan Zambia om op safari te gaan? Houd dan de maand mei in gedachten. Zuidelijk Afrika als Botswana en Krugerpark zijn ook in de meimaand de moeite meer dan waard. Oostelijk Afrika als Tanzania en Kenia moet u even vergeten in mei; het wordt dan toch te nat en links en rechts onbegaanbaar.
 
Juni
Zuidelijk Afrika biedt in juni excellente voorwaarden voor een geslaagde safari. In Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, en Namibië is het nu hoogseizoen, waarbij zij aangetekend dat het ‘s nachts knap kan afkoelen.
 
Juli t/m september
Juli tot en met september is de meest perfecte periode voor safari’s in bijna heel Afrika. De meest aansprekende experience is The Great Migration in de Northwestern Corridor in de Serengeti, Tanzania, waar je honderdduizenden zebra’s en gnoes de rivieren kunt zien oversteken, met krokodillen op de loer. Het is een drukke periode met veel vraag en derhalve stevige prijskaartjes voor de beste lodges en locaties.
 
Oktober
Zimbabwe, Kenia en Tanzania zijn bij uitstek geschiktvoor een safari in oktober. Het is nog droog en u gaat geheid alle wild goed spotten.
 
November
November is een prima maand voor Zambia… als je weet waar je moet zijn. Ook in Zambia bestaat een migratie van duizenden dieren, hetgeen een indrukwekkende aanblik garandeert. Ook in de Serengeti is november een beste periode om De Grote Trek te aanschouwen; dit keer terugkomend uit Kenia naar Tanzania.
 

December
Vier Kerst en Oud & Nieuw in Kenia of Tanzania. Daar zult u geen spijt van krijgen.
Het is dan over het algemeen droog en heel geschikt voor een safari.
 

MEER WETEN OF VRIJBLIJVENDE OFFERTE OP MAAT: Gijs@scottbilsentravel.com OF 06-37661203