Weersomstandigheden – het weer in Afrika

Zuid-Afrika – Tanzania – Zambia – Botswana

 
De zon draait in Afrika eveneens van oost naar west maar staat – althans op het zuidelijk halfrond – om 12 uur ’s middags op haar hoogste punt in het NOORDEN. Wij zijn in Nederland gewend dat de zon van links naar rechts draait. Als u de evenaar passeert dan is dat andersom; van rechts naar links.

Zuid-Afrika – Krugerpark & Tuinroute en Kaapstad

In Zuid-Afrika begint de lente derhalve in september en is het hoogzomer in december en januari. Mooiste periode om een safari te gaan maken is in het noordelijke deel ( denk aan het Krugerpark en Pilanesberg en Madikwe National Park ) vanaf september t/m november, waarbij u er rekening mee moet houden dat het daar in september ’s nachts nog ronduit koud kan zijn. Als u uw safari laat volgen door een verblijf in het De Kaap en De Wijnlanden is evenzeer deze periode aantrekkelijk omdat voor de kust van Hermanus veel walvissen verblijven in deze periode.
De zomerperiode (december en januari) is natuurlijk ook geschikt voor een safari maar het kan dan erg warm worden. Heeft u de gelegenheid om in februari of maart op safari te gaan (naseizoen), dan is dat ook een aanbeveling waard omdat het dan minder druk is.
 
In het zuiden van Zuid-Afrika is het erg aangenaam om op vakantie te gaan eveneens vanaf september, hoewel het de laatste jaren ook in augustus al erg aantrekkelijk is gebleken. Safariparken speciaal op kinderen ingesteld, nabij de stad Port Elizabeth, zijn het best te bezoeken gedurende de hele periode van september t/m maart. Niet voor niets is immers “overwinteren” in Kaapstad of De Wijnlanden een feest in de maanden februari en maart.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.
 

 

Tanzania – Serengeti

Het droge seizoen is van juni t/m september. Reken op 14 graden Celsius minimum en tegen de 30 graden maximum. Dat is de beste tijd van het jaar om een safari in Tanzania te maken, met name eind juli en begin augustus, wanneer normaal gesproken de River Crossing van de Grumetti River in het noorden van de Serengeti plaatsvindt.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.

Er zijn twee regenseizoenen: een van korte regenbuien in november en december met een temperatuur ’s nachts van ongeveer 15 graden en overdag 25. En een heus regenseizoen van lange regens gedurende de maanden maart en april en soms ook nog een paar weken in mei. Overigens is voor ons Nederlanders, die een buitje niet schuwen, juist deze periode van de geboorte van tienduizenden kalfjes, van impala’s en wildebeast tot zebra’s en ander wild zeker een aanbeveling waard. We spreken dan over februari, normaal gesproken. Zie het overzicht Great Migration.
 
Tanzania: best in de periode mei, juni, juli, augustus maar ook september en zelfs oktober. Kans op het zien van The Great Migration of misschien zelfs een rivercrossing hebt u het beste in juli en augustus. Het is dan evenwel volop zomer; erg warm dus!
 

 

Zambia – South Luangwa & Lower Zambezi

Werkelijk onbegaanbaar is Zambia in de periode van eind december t/m april. Vanaf eind april – begin mei start het safariseizoen. De drukste periode is juli en augustus. Ga dus lekker in september als uw agenda dat toelaat of uiterlijk oktober; daarna wordt het weer erg nat.

Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.
 

 

Botswana – Chobe National Park & Okavango Delta

Botswana: Goed om te onthouden: juist het droge seizoen – april t/m september/oktober – is tevens de periode dat de hele Delta geleidelijk vol stroomt met miljarden liters water uit Angola. Vanaf oktober vangt het regenseizoen aan; steeds met korte, hevige regens. Als u de goede lodges uitkiest is februari en maart dan ook een prima periode om daar op safari te gaan.
 
Klik op de afbeelding voor een duidelijke vergrote weergave.