Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen

 
Staat je smaakontwikkeling ooit stil? Kun je het ultieme wijngenot bereiken? Duizenden wijnen zitten in mijn hoofd en ik proef ze haast blind.
 
Als “toegift” op de website van Scott Bilsen wijd ik graag een hoofdstuk aan wijn; per slot van rekening is daar alles mee begonnen. Bijzondere wijnen, die wij op een van onze reizen ontdekten of die juist een reden vormden om ter plaatse eens te gaan kijken, zoals bijvoorbeeld in Portugal, waar fabuleuze Port Wijnen hun oorsprong vinden.

Wonderlijke Wereld Wijnen en zelfs de Scott Bilsen TOP-10

Mijn persoonlijke favorieten zet ik met plezier hieronder voor u op een rijtje. Een korte omschrijving leest u als u op de afbeelding klikt. En als ze tot de Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen behoren is dat duidelijk aangegeven. Vanzelfsprekend zijn ze ook te koop! De selectie vordert gestaag; hij is bijna klaar.
 

DEZE PAGINA IS ‘UNDER CONSTRUCTION’ – HIJ IS BIJNA KLAAR
 

Zuid-Afrika


Zuid-Afrika steelt je hart. Zuid-Afrika gaat je in het bloed zitten!
Vier Wine Estates springen meteen in het oog:
Muratie Wijnboerderij – ‘Ansela van de Caab 2018’
Groote Post Winery – ‘Sea Salter 2020’
Miles Mossop Wines, ‘The Introduction Red’
De Toren Private Cellar – ‘Fusion V 2017’

Dat u ter plaatse ‘baie welkom’ bent staat buiten kijf.

Argentinië


Wie aan Argentinië denkt, denkt aan tango, passie en de Grandeur van Buenos Aires en aan schitterend natuurschoon in het hele land.
Maar ook aan de heerlijke Malbecwijnen uit Maipo Valley, ten zuiden van Mendoza aan de voet van de Andes. Wijnen van eenzelfde hoge klasse als het beste stukje vlees ter wereld…uit Argentinië. Bodegas Salentijn kent iedereen; Bodegas Alpasión is een ‘rising star’ wat mij betreft.

Frankrijk


Frankrijk spant de Kroon. Na alle omzwervingen ter wereld durf ik te stellen dat niemand kan tippen aan een witte Bourgogne, van Meursault of Puligny tot een zuivere Pouilly Fuissé of de minder bekende Pouilly Loché en een verrassende witte Beaujolais.
En in het midden van Frankrijk maken vader en dochter Bougrier een witte Touraine Chenonceaux, die ik typeer als een meer dan waardig alternatief voor Sancerre of Menetou Salon.
 
Wat de rode wijnen betreft, wijs ik graag op de Saint-Joseph, het noordelijke deel van de Rhonevallei. De Syrahdruif staat hier garant voor een heerlijk ronde, romige, mondvullende, volrijpe rode wijn. Een absolute herontdekking waard…naar mijn bescheiden mening.

Duitsland


Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Duitsland maakt schitterende rode wijnen! Weingut Zehe Claus in Rheinhessen is daar een prachtig voorbeeld van. Twee jonge oenologen, Marcus & Birgit Clauss maken hier van de Lemberger druif een kordate rode wijn, die u geproefd móet hebben. En dat ze een succesvol experiment niet schuwen getuige hun heerlijke Sauvignon Blanc.

Spanje


Ribera del Duero
Van de rode Cabernet-Sauvignon, die de Hugenoten op hun vlucht uit Bordeaux naar noord-Spanje meebrachten, maakt men hier een ‘dijk van een rode wijn’ die wereldwijd in alle proeverijen de hoogste ogen gooit. Daarmee is Ribera del Duero op de kaart gezet, daar kun je niet omheen. de bekendste is natuurlijk de Vega Sicilia Unico, waarvoor u een klein vermogen betaalt in een restaurant. Wij selecteerden de Carramimbre Crianza, die u voor ‘slechts’ 60,- op de kaart aantreft…en nog geen twee tientjes bij ons.

Italië


Waar blijft Italië, hoor ik u zeggen…
Brunello en Barolo behoren tot de wereldtop. geen discussie mogelijk. Van origineel Italiaanse druiven gemaakt, resp. 100% Sangiovese en 100% Nebiolo. Bewaarwijnen bovendien, waarvoor nog telt -mits van goede huize- dat ze met de jaren beter, rijper, mooier en smaakvoller worden. Voor de kenner en liefhebber van de klassieke wijnwereld.

Portugal

Wie Portugal zegt, denkt aan Port en Vintage Port. Denkt u aan Graham’s, Taylor’s, DOW, Quinta do Vallado, do Noval of Panascal (Fonseca). Stuk voor stuk tongstrelende Port Wines.
Een aardig port-type-overzicht heb ik voor u gemaakt, als geheugensteuntje van hoe het ook alweer zit.
 
Maar ik ga een stap zuidelijker en neem u mee naar de regio Lissabon waar ik misschien wel de grootste trouvaille van de afgelopen jaren proefde: een prachtige Riesling. Levendig, verrassend zuiver en van een verbazingwekkende opgewektheid.

TOP-10 Wonderlijke Wereld Wijnen

U kunt ze ook bestellen! De meeste wijnen zijn direct leverbaar; in de regio door mijzelf te bezorgen of af te halen bij mij thuis OF in den lande te bezorgen via Wijnkoperij Van Bilsen, Tilburg – who else !!
Sommige wijnen worden aangeboden op basis van intekening. Die wijnen zijn met een * aangegeven. Dat betekent dat de levertermijn dan nét iets langer kan zijn.

De prijzen variëren van een kleine 20 euro tot dertig, veertig en zelfs éénmaal dik in de zeventig. Ik zei ‘vroeger’ al: “Als u uit eten gaat schrikt u niet van een mooie wijn van veertig of vijftig euro, neem dan thuis eens iets van amper de helft!”.