Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen


Frankrijk – Nieuw Zeeland – Zuid-Afrika – Italië – Duitsland – Spanje – Argentinië

 
Staat je smaakontwikkeling ooit stil? Kun je het ultieme wijngenot bereiken? Duizenden wijnen zitten in mijn hoofd en ik proef ze haast blind.
 
Als “toegift” op de website van Scott Bilsen wijd ik graag een hoofdstuk aan wijn; per slot van rekening is daar alles mee begonnen. Bijzondere wijnen, die wij op een van onze reizen ontdekten of die juist een reden vormden om ter plaatse eens te gaan kijken.
U raadt het al….ze zijn hier te koop bovendien!

Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen

In samenwerking met Wijnkoperij Van Bilsen en Verbunt-Verlinden, heb ik een tiental wijnen geselecteerd, die er absoluut uitspringen! Perfecte wijnen, die geen krans behoeven; wijnen die je in het weekend drinkt, met goede vrienden. Met mijn advies indachtig: “als je uit eten gaat dan schrik je niet van een fles van 30,- of 40,- of 50,- euro; neem dan thuis eens iets van amper de helft”.
 

 

Frankrijk

Frankrijk spant de kroon, althans met Frankrijk zijn we in eerste instantie opgegroeid; dus start ik graag met dit wijnland bij uitstek. Mijn keus voor deze TOP-10 Wereldwijnen is gevallen op de Bourgogne Viré-Clessé 2018 (16,95) van Chanson Père & Fils en de witte Beaujolais Villages 2020 (11,95) van Domaine Bergeron.
 
En als we over rode wijnen spreken, wijs ik graag op de Côtes du Rhône Villages – Rasteau 2016 (14,95) van Domaines Ogier. De GSM-druiven – Grenache, Syrah en Mourvèdre – geven deze wijn een mooie steenrode kleur, veel diepgang en een volle, warme smaak en afdronk. Een absolute herontdekking waard…naar mijn bescheiden mening.

Nieuw-Zeeland

Al jaren wordt met veel succes wijn gemaakt in Nieuw-Zeeland; pas sinds een paar decennia heeft de Nederlandse markt die ook ontdekt. Wie New Zealand zegt, die denkt aan frisse, zeer fruitige, ‘stuivende’ witte wijnen; die van de sauvignondruif zijn het meest bekend. Met een aroma dat ‘uit je glas knalt’ komt de wijn je tegemoet. Neemt u zelf de proef op de som met de Esk Valley Sauvignon Blanc 2020 (12,95) uit Marlborough.
 

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika steelt je hart. Zuid-Afrika gaat je in het bloed zitten!
Twee wijnmakers springen meteen in het oog: Rijk Melck, eigenaar van Muratie, het oudste Wine Estate van Zuid-Afrika, en Miles Mossop, die wereldwijd als zeer talentvol wordt gezien en zijn wijnen onder zijn eigennaam op de markt brengt. Ik selecteerde de Muratie ‘Ansela van de Caab’ 2018 (19,95) en de Miles Mossop Chenin Blanc 2019 (12,95). Dat u ter plaatse ‘baie welkom’ bent staat buiten kijf.
 

Italië

Een rode Italiaanse wijn, die wat mij betreft in de TOP-10 thuis hoort is de De Stefani Venezia 2018 (14,50) uit Veneto, noord-oost Italië. Waarom? Omdat met toewijding en vakmanschap door Alessandro de Stefani en met respect voor terroir en bodemgesteldheid een aantal heerlijke rode wijnen wordt gemaakt, die internationaal steeds hogere ogen gooien. Wij proefden dat al in 2010 en waren zeer gecharmeerd van de Venezia Cabernet-Sauvignon – Merlot.
 

Duitsland

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
Duitsland maakt schitterende rode wijnen! Weingut Zehe Clauss in Rheinhessen is daar een prachtig voorbeeld van. Twee jonge oenologen, Marcus Zehe & Birgit Clauss maken hier van de Lemberger druif een kordate rode wijn, die u geproefd móet hebben, de Lemberger-Rheinhessen Rotwein 2017 (16,50).
Ik durf gerust te zeggen “Met Stip op 1”.
 

Spanje

Ribera del Duero
Van de Cabernet-Sauvignon, die de Hugenoten op hun vlucht uit Bordeaux naar noord-Spanje meebrachten, maakt men in Ribera del Duero een ‘dijk van een rode wijn’ die wereldwijd in alle proeverijen de hoogste ogen gooit. Daarmee is Ribera del Duero op de kaart gezet, daar kun je niet omheen. de bekendste is natuurlijk de Vega Sicilia Unico, waarvoor u een klein vermogen betaalt in een restaurant. Ik selecteerde de Bodegas Carramimbre Crianza 2018 (19,95), die u voor ‘slechts’ 50,- op een wijnkaart aantreft…en nog geen twee tientjes bij ons.
 

Argentinië

Wie aan Argentinië denkt, denkt aan tango, passie en de Grandeur van Buenos Aires en aan schitterend natuurschoon in het hele land. Maar ook aan de heerlijke Malbecwijnen uit Maipo Valley, ten zuiden van Mendoza aan de voet van de Andes. Wijnen van eenzelfde hoge klasse als het beste stukje vlees ter wereld…uit Argentinië. Bodegas Alpasión 2018 Grand Malbec (22,50) is een ‘rising star’ wat mij betreft.
 

En dan zijn er nog twee wijnen voor alledag, twee heerlijke ‘huiswijnen voor alledag”. De witte uit Chili en de rode uit Italië. Daarmee schenkt u ook bepaald iets lekkers!

Aardige BONUS: Met elke bestelling, die wij vanaf heden van u mogen ontvangen, bouwt u een aardige kortingspositie op op toekomstige (wijn)reizen: voor elke 500,- factuurwaarde excl.btw ontvangt u op een toekomstige reisfactuur een korting van 50,- OFWEL: 10% van de cumulatieve wijnfactuurwaarde excl.btw mag u in mindering brengen op een toekomstige (wijn)reisfactuur. Even doordrinken en u gaat een keer voor niks naar Reims!