TOP-10 Wereldwijnen – Italië

 
Het grootste wijnland ter wereld brengt twee onovertroffen kanjers voort, die, mits van goede huize, uw avond en diner helemaal áf maken.
Op onze introductiepagina van Wonderlijke Wereld Wijnen stelde ik aan de orde of er wellicht een grens is aan je smaakontwikkeling en appreciatie van sublieme wijnen. Je raakt vérwend en eraan géwend, kan ik u verklappen …om daar snel aan toe te voegen dat je af en toe in eigen arm moet knijpen om je te realiseren dat je feitelijk heel bevoorrecht bent je deze mooiste wijnen te kunnen veroorloven.

Brunello di Montalcino e Marchesi di Barolo

Brunello di Montalcino – Sesti

Guiseppe Sesti – vader van de huidige eigenaresse Elisa – groeide op in Venetië en studeerde Kunst, Muziek en Astronomie. Zijn eerste boek over sterrenkunde schreef hij in noord-Wales, waar hij ook zijn vrouw ontmoette.
 
Het leven nam een ander wending en zij kochten het kasteel van Argiano in Brunello di Montalcino in 1975 en gingen daar ook wonen. Een complete renovatie onderging dit Castello en ook de wijngaarden tegen de zuidelijke helling werden ‘opgeschoond’ en deels opnieuw aangeplant. Een vakkundig oenoloog werd aangetrokken en de stip op de horizon gekozen: een dijk van een Brunello gaan maken, die terug tot de top van de wijnwereld zou gaan behoren, zoals Argiano betaamde. Dát is gelukt, want vandaag de dag wordt het hele gamma van Sesti hooglijk gewaardeerd.
 
Het zal u niet verbazen dat de beste wijn van Sesti een etiket draagt dat aan de sterrenkunde is gelieerd: Phenomena is de naam die aan die topwijn gegeven is; refererend aan het sterrenkundig fenomeen van de gelijke stand van zon en maan, gedurende de welke jaarlijks de oogst zal plaatsvinden. Of, zo u wilt, verwijzend naar de fenomenale kwaliteit die deze wijn weerspiegelt.

We laten een Engelse professional aan het woord over de Riserva ‘Phenomena’, want mooier kunnen wíj het niet zeggen: “Lovely scents of violet, perfumed berry and cake spice mingle with a whiff of tilled soil on this elegant red Brunello. Lithe and linear, the palate offers sour cherry, strawberry and clove alongside polished tannins and bright acidity. It has an ethereal charm and is already approachable. Drink through 2028”.
WOW ! Need we say more. Zeer beperkt verkrijgbaar. Om op een later moment van te genieten – rond 2025 – en met uw beste vrienden.
 
Prijs per fles 77,50 / luxe kist van 6 flessen 400,-

 
 
EERST OP INTEKENEN
Deze wijn – en alle andere wijnen van Giuseppe Sesti, Castelo di Argiano – wordt op basis van INTEKENING aangeboden. Dat betekent dat de wijnen ná de sluitingsdatum voor intekening op 1 december zullen worden afgeroepen uit Montalcino. EERST wordt dus geïnventariseerd wie welke wijn graag wil bestellen. U ontvangt een bevestiging van uw bestelling en een factuur, die u geacht wordt te voldoen vóór 30 november. De drinkbare Brunello’s zullen dan ruimschoots voor de Kerst aan u uitgeleverd worden; de Riserva ‘Phenomena’ natuurlijk ook; waarmee u dan nog wel moet wachten om te drinken.
 

 
Sauvignon 25,50|Rosato 22,50|Rosso di Montalcino 27,50 |Brunello 48,50 |Brunello Phenomena 77,50
 

Marchesi di Barolo

Noble Oblige, de naam Marchesi di Barolo doet u al vermoeden dat we met deze wijn geen middenmoter in het glas hebben. De kelders van Marchesi di Barolo zijn gelegen in het dorpje Barolo, met uitzicht op het kasteel van Marquis Falletti, die in het begin van de 19e eeuw de basis legde voor de wereldberoemde Barolo wijnen. Het gebouw waar Marchesi di Barolo vandaag de dag is gevestigd behoorde ooit zelfs toe aan Marquis Falletti.

Na het overlijden in 1864 van de laatste telg Falletti werd het werk voortgezet door de liefdadigheidsinstelling Opera Pia Barolo. In 1895 begon Pietro Abbona in de wijnkelders te werken en door zijn volhardendheid, kennis en vaardigheden creëerde hij het wijnbedrijf Marchesi di Barolo en maakte uiteindelijk de wijnkelders, de wijngaarden en het La Volta kasteel tot familiebezit van de Abbona’s.

Van het gamma Barolo’s van dit wijnhuis presenteren wij hier graag de Barolo Cannubi, afkomstig van de gelijknamige heuvel aan de rand van de dorpsgrens. Prijs per fles 51,50 / kistje a flessen 275,-