TOP-10 Wereldwijnen – Frankrijk

Viré-Clessé – Pouilly Loché – Chenonceaux – Saint-Joseph

 

Viré-Clessé 2017 – Chanson Père & Fils

Wat mij betreft is deze WITTE wijn het paradepaardje van Chanson Père & Fils. Deze appreciatie heeft ons Koningshuis ook lang gedeeld; jaren lang was dit de huiswijn van Noordeinde…totdat een Argentijnse wijn de voorkeur verwierf.
 
Heerlijke minerale tonen in deze verfijnde droge chardonnay maken hem tot een traktatie als receptiewijn en apéritief maar zeker ook aan tafel bij een visgerecht of salade.
Prijs per fles 16,95 / doos van 6 flessen 90,-
 

Pouilly Loché 2018 – Domaine Luquet

De rots van Solutré steekt als meest kenmerkende ‘landmark’ boven de wijngaarden in de zuidelijke Bourgogne uit en markeert dit bijzonder stukje ‘vignobles’ waar grote WITTE wijnen hun oorsprong vinden.
 
“Noem naast Pouilly Fuissé nog eens drie fameuze gemeenten waar ze prachtig droge witte wijnen maken van de chardonnaydruif”, is een veel gestelde examenvraag voor aankomend Vinologen. Vinzelles, Solutré en Loché is het antwoord. “Appellation d’Origine Protégée”, een beschermde herkomstbenaming siert ook deze wijnen naturellement.
En die staat tevens garant voor een hoge kwaliteit van de wijn…mits u zaken doet met een serieuze wijnmaker, voor wie maar één ding telt: ‘le meilleur rapport prix qualité’. En dat bieden ze bij Domaine Luquet; een opperbeste prijs-kwaliteit verhouding. Mijn persoonlijke favoriet is de Pouilly Loché. Benieuwd of u mijn mening deelt?
Prijs per fles 18,95 / doos van 6 flessen 100,-
 
DEZE PAGINA IS ‘UNDER CONSTRUCTION’ – HIJ IS B I J N A KLAAR
 

Chenonceaux 2019

Toen Sancerre zijn naam gevestigd had, kwam begin jaren negentig uit het belendende dorp Menetou Salon een alternatief op de markt. Net als Sancerre stuivend van bouquet, citrus-indrukken in de aandronk en met minerale tonen van de kalkstenen ondergrond in dit oostelijk deel van de Loire vallei.
 
Er is weer een nieuwe WITTE ster aan het firmament: De Chenonceaux Blanc. Een Sauvignon uit de nieuwe appellation Chenonceaux, gemaakt door vader en dochter Bougrier. En lékker dat ie is! Door zijn mooie droge afdronk blijf je ‘m drinken.
Prijs per fles 11,50 / doos van 6 flessen 60,-
 
***
 

Saint-Joseph 2018

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik wordt altijd heel gelukkig van een klassieke menukaart met ‘ouderwets’ lekkere gerechten als een Sole Meunière, een echte salade Niçoise, escargots, een mooie pastei en -als u mij toestaat- paté de fois gras, een heuse bouillabaise en met z’n tweetjes een traditionele filet mignon of filet de boeuf à l’epoisses. Wat dacht u van een authenthieke Boeuf Bourguignon of een langzaam gegaarde kalfswang; daar mag u me voor wakker maken!

En zo is het met een goed glas wijn ook. Vaak heb ik de gewoonte eerst de wijn te kiezen en pas daarna het bijpassend gerecht; soms een hele toer voor de sommelier.

Saint-Joseph – een RODE wijn van de syrahdruif uit de noordelijke Rhone – is wat mij betreft zo’n klassieker, die altijd pleziert. Nota bene in de Rhonevallei – tijdens een stage van 3 maanden in het najaar van 1987, waarbij monsieur Guy Farget mij alle appellations liet zien én proeven – was het dat ik een plaatselijke wijnboer bij het déjeuner een fles Saint-Joseph zag bestellen, proeven en helemaal opdrinken….bij een visgerecht!
Enige nostalgie is dus debet aan de keus van deze wijn in mijn persoonlijke TOP-10. En als het een kwalitatief hoogwaardige Saint-Joseph is, een hoogst aangename herinnering.
De selectie van de juiste Saint-Joseph is gaande; u leest hier binnenkort welke het is geworden.
 

Extra 10% korting: Voor elke 100,- excl.btw die u vanaf heden besteedt aan wijnen uit de serie ‘Wonderlijke Wereld Wijnen’ of zelfs de ‘Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen’ bouwt u 10% van uw wijnaankoop op (10 euro dus per 100) als toekomstige korting op een privé Afrikareis of een privé safari in Afrika, zoals er een groot aantal voorbeelden op deze website vermeld staat. Dat kan al snel oplopen naar een leuke ‘remise’ van een paar honderd euro op zo’n prachtige rondreis of safari.