Tikje arrogant verhaal – wel amusant!

GVB, Gijs Van Bilsen, What Else?

GVB – Golf Vaardigheids Bewijs – Gezond Verstand Beleid – Grown Vinified Bottled – of toch heel simpel Gijs Van Bilsen. Ik geef toe, knap zelfingenomen…maar als je DIT leest….

What’s in a name GVB – Grown Vinified & Bottled óp het eigen Wine Estate

…óf heeft Gijs van Bilsen daar iets mee te maken gehad….

André van Rensburg, ‘enfant terrible’ van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld

 
We schrijven 1998 en ik – Gijs Van Bilsen – maak voor het derde jaar op rij met een groep levensgenieters in Zuid-Afrika een mooie rondreis, die eindigt in De Kaapprovincie en De Wijnlanden, waarbij we vanzelfsprekend de meest vermaarde Wine Estates bezoeken.
 
Vergelegen Wine Estate, een nieuwe loot aan de stam van de Anglo-American Group, staat op het punt met de juiste marketingbudgetten de wereld te veroveren met opzienbarende kwaliteitswijnen.
 
Gemaakt door een zeer getalenteerde wijnmaker en het ‘Enfant terrible’ van de Afrikaanse wijnbouw, André van Rensburg. Van Rensburg heeft lak aan alles en iedereen en zeker aan geëffende paden en etiquette. Ogenschijnlijk eeuwig getooid in zijn korte broek en een wit oversized T-shirt vol wijnvlekken, schept hij er kennelijk steeds genoegen in te shockeren. Zelfs waar ‘Black Tie’ wenselijk is, verschijnt hij ten tonele met het omschreven T-shirt onder zijn smoking jacket.

Stiekem twee wijnen gemengd – Chauvenay, Saumillon of G.V.B.

 
Van Rensburg ontvangt ons zelf – begin september ’98 – in het halfronde proeflokaal in zijn fonkelnieuwe Winery, dat vanaf een lichtglooiende heuvel een schitterend uitzicht verschaft over de wijngaarden van Vergelegen en de laagvlakte van Somerset.
 
In de wetenschap dat André een experimentje niet schuwt, meng ik terloops een erg jonge en nog fragiele Chardonnay met een licht stuivende, hoog citrus-ademende Sauvignon en geef dat glas vervolgens terug aan Van Rensburg, die er aangenaam verrast op reageert. Een Chauvenay is er nooit blijvend uit voortgekomen.

Wèl heeft Vergelegen drie jaar later een ‘Flagship Range kwaliteitswijnen’ bestaande uit ‘blends’ van meerdere druivensoorten op de markt gebracht onder de titel G.V.B. Teveel eer om ook maar het kleinste verband te veronderstellen.

Baie vriendlike groete, Gijs van Bilsen – Grown, Vinified & Bottled at Vergelegen Wine Estate.

 
Naast de befaamde wijnen van Vergelegen uit de regio ten zuiden van Stellenbosch brengt Zuid-Afrika ook prachtige wijnen voort ten noorden van die wijnstad. U treft twee mooie voorbeelden daarvan aan in onze Scott Bilsen Top-10 Wereldwijnen, elders op deze site: de wijnen van Miles Mossop en Muratie Wijnboerderij.