TOP-10 Wereldwijnen – Zuid-Afrika

Muratie – Groote Post – Miles Mossop Wines – De Toren

 
Van het grote aanbod topwijnen uit Zuid-Afrika, afkomstig van oude én nieuwe Wine Estates in De Wijnlanden rondom Stellenbosch, Franschhoek en Paarl maar ook richting Indische oceaan bij Robertson en Elgin, maakten wij de volgende selectie van 4 opvallend hoge kwaliteitswijnen.

Muratie Wine Estate

 
De geschiedenis van Muratie Wijnboerderij gaat terug tot 1695 en daarmee is Muratie een van de oudste, zo niet dé oudste wijnboederij van Zuid-Afrika. In 1987 kocht Ronnie Melck, de vader van de huidige eigenaar Rijk Melck, het landgoed van de familie Canitz, die het meer dan een halve eeuw in bezit had gehad. Daarmee was een oude lijn van de familie Melck in ere hersteld; twee eeuwen eerder was Muratie immers in handen geweest van Martin Melck.

Met gevoel voor traditie heeft Rijk Melck – voormalig huisarts te Stellenbosch – de scepter van vader Ronnie overgenomen en Muratie internationaal op de kaart gezet. De kroon op het werk en het complete gamma van Muratie wordt gevormd door een blend van de typische Bordeaux druivenrassen, “Ansela van de Caab” genaamd, een ‘dijk van een wijn voor de herfst- en winteravond.

“Ansela van de Kaap”

Ansela was de naam van een slaaf, die in 1699 in Kaapstad opviel door haar schoonheid en vrijgevochten mening. Beiden vielen in de smaak van de eerste eigenaar van Muratie, Laurens Campher, die met haar in het huwelijk trad en daarmee een kleine revolutie ontketende…to put it mildly. Als eerbetoon aan Ansela heeft Rijk Melck zijn mooiste wijn naar haar vernoemd. Alleen al het verhaal achter deze wijn, doet hem fantastisch smaken.
Prijs per fles 19,95 / per doos van 6 flessen 110,-
 

DEZE PAGINA IS ‘UNDER CONSTRUCTION’ HET IS BIJNA KLAAR, NOG HEEL EVEN GEDULD

Groote Post Winery

 
WOW ! Dat kán niet anders dan je eerste reactie zijn als je deze wijn inschenkt en ruikt. Hij ‘knalt’ het glas uit!
 
Dat noem je nou een ‘stuivend bouquet’ met name door het koele zeeklimaat veroorzaakt dat vat heeft op de wijngaarden van Groot Post, ten noorden van Kaapstad en niet ver van de Atlantische oceaan met zijn koude koude golfstroom.
 
Historisch gezien behoort Groote Post tot een van de oudere Wijnboerderijen van Zuid-Afrika -vooruitgeschoven Grote Post ten noorden van Kaapstad – maar heeft het succes een grote vlucht genomen natuurlijk ná het opengaan van de Zuid-Afrikaanse economie in 1992 en het plegen van grootscheepse investeringen in bedrijf, wijngaarden én de juiste mensen.
Geen twijfel mogelijk, deze wijn hoort in onze TOP-10. Hoofdzakelijk sauvignon, aangevuld met een beetje semillon. Fantastisch fris en stuivend bouquet met citrus en heerlijk jonge, groene tonen.
Prijs per fles 14,25 / per doos van 6 flessen 77,50
 

Miles Mossop Wines

 
Om met Ayrton Senna vergeleken te worden of Pele op sportgebied is bepaald geen schande. Wanneer in Zuid-Afrika van je gezegd wordt dat je in de voetsporen treedt van André van Rensburg, een van hoogst gewaardeerde oenologen die het land sinds 1992 heeft voortgebracht, dan is de toon gezet. Noblesse oblige!
 
Met maar liefst een dubbele Master aan de Universiteit van Stellenbosch rondde Miles zijn studie oenologie af, waarna hij stages liep in Australië en Frankrijk en in 2000 aan de slag ging als wijnmaker bij Tokara Wine Estate, net buiten Stellenbosch, op de Helshoogtepas, als u richting Franschhoek rijdt.
 
Het kon natuurlijk niet anders of Tokara steeg op de internationale ladder. Een ‘transfer’ op de wijnmarkt kon niet uitblijven voor Miles; hij ontving de mooiste aanbiedingen. Zo gaat dat namelijk; de beste wijnmakers zijn hun gewicht in goud waard! Maar Miles koos ervoor om zijn eigen weg te blijven gaan.
 
Met gepaste trots meld ik dat Van Bilsen Wijnkoperij in Tilburg de exclusieve vertegenwoordiging heeft verworven. Das mooi, das baie mooi, das baie pragtig. Kopen dus en proeven en drinken en weer kopen dus! Ik zet hier “The Introduction Red” in het zonnetje, een combinatie van Cabernet-Sauvignon, Merlot en Cinsault.
Prijs per fles 14,25 / doos van 6 flessen 77,50
 

De Toren Private Cellar – Fusion V

 
Emil den Dulk verwierf in de jaren 90 de befaamde wijngaard van De Toren, net buiten Stellenbosch. En dat was een bewuste koop, want de Toren was gelegen op een lichtglooiende heuvel op een van de beste percelen van dit wijnbouwgebied in Zuid-Afrika.
 
Er was maar één manco aan de wijngaard: hij was verkeerd aangeplant; de rijen ranken stonden dwars op de heuvel en zouden beter recht gepland zijn, zodat in de avond en nacht de wind of een licht briesje makkelijker zou kunnen ‘afdalen’ tussen de wijnranken door naar beneden en voor een aangename verkoeling zou kunnen zorgen. Dat is belangrijk namelijk voor de ontwikkeling van de druif.
 
Dus liet Emil de hele wijngaard rooien en opnieuw aanplanten; dit keer recht aflopend op de heuvel. Ook investeerde hij fors in een nieuwe cuverie en vinificatie-apparatuur én -niet te vergeten- in de juiste mensen. Van de beste professionals die hij aantrok, werkt wijnmaker/oenoloog Albi Koch er nog steeds. Wij wijzen u graag op de Fusion V, een assemblage van de vijf belangrijkste druivensroorten uit de Bordelais; grote klasse! Prijs per fles 34,50 / kist van 6 flessen 180,-
 

Extra 10% korting: Voor elke 100,- excl.btw die u vanaf heden besteedt aan wijnen uit de serie ‘Wonderlijke Wereld Wijnen’ of zelfs de ‘Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen’ bouwt u 10% van uw wijnaankoop op (10 euro dus per 100) als toekomstige korting op een privé Afrikareis of een privé safari in Afrika, zoals er een groot aantal voorbeelden op deze website vermeld staat. Dat kan al snel oplopen naar een leuke ‘remise’ van een paar honderd euro op zo’n prachtige rondreis of safari.
 


 
 

Extra 10% korting: Voor elke 100,- excl.btw die u vanaf heden besteedt aan wijnen uit de serie ‘Wonderlijke Wereld Wijnen’ of zelfs de ‘Scott Bilsen TOP-10 Wereldwijnen’ bouwt u 10% van uw wijnaankoop op (10 euro dus per 100) als toekomstige korting op een privé Afrikareis of een privé safari in Afrika, zoals er een groot aantal voorbeelden op deze website vermeld staat. Dat kan al snel oplopen naar een leuke ‘remise’ van een paar honderd euro op zo’n prachtige rondreis of safari.