TOP-10 Wereldwijnen – Frankrijk

Saint-Joseph

 
Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik wordt altijd heel gelukkig van een klassieke menukaart met ‘ouderwets’ lekkere gerechten als een Sole Meunière, een echte salade Niçoise, zonder dat de nouvelle cuisine er allerhande kleurrijke groenten aan toegedicht heeft, een mooie pastei en -als u mij toestaat- paté de fois gras, een heuse bouillabaise en met z’n tweetjes een traditionele filet mignon. Wat dacht u van een authenthieke Boeuf Bourguignon of een langzaam gegaarde kalfswang; daar mag u me voor wakker maken!

En zo is het met een goed glas wijn ook.
Vaak heb ik de gewoonte eerst de wijn te kiezen en pas daarna het bijpassend gerecht; soms een hele toer voor de sommelier.

Saint-Joseph is wat mij betreft zo’n klassieker, die altijd pleziert. Nota bene in de Rhonevallei – al tijdens een stage van 3 maanden in het najaar van 1987, waarbij monsieur Guy Farget mij alle appellations liet zien en proeven – was het dat ik een plaatselijke wijnboer bij het déjeuner een fles Saint-Joseph zag bestellen, proeven en helemaal opdrinken….bij een visgerecht!
Enige nostalgische gevoelens zijn wellicht dus debet aan de keus van deze wijn in mijn persoonlijke TOP-10. Als het een kwalitatief hoogwaardige St.Joseph is, een zeer aangename herinnering. Een van de eerste wijnen waar ik aan dacht toen het idee van de Scott Bilsen TOP-10 Wonderlijke Wereld Wijnen het licht zag.

Prijs per fles 19,75 / doos van 6 flessen 105,-
 
 

Chateau Saint Martin

mmmmmmmmfmfmfmfmfmfmfmf