Met een knipoog naar Vergelegen….GVB

We schrijven 1998 en ik – Gijs Van Bilsen – maak voor het vierde of vijfde jaar op rij met een groep levensgenieters, wijnliefhebbers en gelijkgestemden in Zuid-Afrika een mooie rondreis, die eindigt in De Kaapprovincie en De Wijnlanden, Stellenbosch, Franschhoek en Paarl, waarbij we vanzelfsprekend de meest vermaarde Wine Estates bezoeken.

Vergelegen Wine Estate, een nieuwe loot aan de stam van de Anglo-American Group en net verwend met een gloednieuwe achthoekige Winery, even buiten Somerset West vier verdiepingen de grond in gebouwd, staat op het punt met de juiste marketingbudgetten de wereld te veroveren met opzienbarende nieuwe kwaliteitswijnen, gemaakt door een zeer getalenteerde wijnmaker en het Enfant Terrible van de Afrikaanse wijnbouw, André van Rensburg. Van Rensburg heeft lak aan alles en iedereen en zeker aan geëffende paden en etiquette.

Ogenschijnlijk eeuwig getooid in zijn korte broek en een wit oversized T-shirt vol wijn-en mostvlekken, schept hij er steeds weer genoegen in te shockeren en tegendraads een andere weg te bewandelen dan de geëigende.

Hij zelf ontvangt ons in het halfronde proeflokaal in zijn fonkelnieuwe Winery, dat vanaf een lichtglooiende heuvel een schitterend uitzicht verschaft over de wijngaarden van Vergelegen en de laagvlakte van Somerset, helemaal uitlopend tot in de baai van Strand.

In de wetenschap dat André een experimentje niet schuwt, meng ik terloops een erg jonge en derhalve nog fragiele Vergelegen Chardonnay met een licht stuivende, hoog citrus-ademende Sauvignon en geef dat glas vervolgens aan Van Rensburg, die er aangenaam verrast op reageert. Een Chauvenay is – in tegenstelling tot de Pinotage – er nooit blijvend uit voortvoortgekomen.

Wellicht dat de letters GVB voor hun Flagship Range kwaliteitswijnen toch een klein eerbetoon impliceren….

Baie vriendlike groete, GVB – Grown, Vinified & Bottled at Vergelegen Wine Estate.

Lees hier meer over deze reis: https://bit.ly/2Uv4aoB