Krakau – Auschwitz – Birkenau, een tegenstelling die beklijft.

Van donderdag 14 t/m zondag 17 februari 2019.
Prijs per persoon: 1595,- obv twee personen. ALLES inbegrepen. Hoog niveau.
Lijnvluchten met Transavia, overdag, op prettige tijden; Verblijf in het Bonorowski Palace Hotel *****, hartje centrum Krakau. Prima lunches en diners met uitstekende wijnen; professionele begeleiding etc. etc. etc.

Het moge duidelijk zijn dat deze reis – met name op zaterdag wanneer we Auschwitz en Birkenau bezoeken – een ingetogen karakter heeft. Tijdens deze dagen is er voldoende tijd voor reflectie, al dan niet in het gezelschap van uw reisgenoten. Immers, een bezoek aan Auschwitz zal als aangrijpend worden ervaren en kan je niet onverschillig laten.

Naast deze serieuze toon van de reis gaan we ook gewoon genieten van de stad Krakau, een Pianorecital van Chopin, uitstekende diners, de Wawelheuvel, de Kathedraal, de “Dame met Hermelijn” van Da Vinci, het museum van Oscar Schindler, het Joods Kwartier met beide synagogen, de indrukwekkende zoutmijnen, de Lakenhal op het grootste plein van Europa, de schitterende Mariakerk etc.etc.etc.

Downloadt u graag een PDFprintversie van het programma, klik dan HIER.

Donderdag 14 februari 2019
Heenreis en eerste indrukken van Krakau.

De reis naar Krakau en Auschwitz-Birkenau begint met een rechtstreekse dagvlucht met Transavia naar Krakau. We arriveren daar halverwege de middag en nemen onze intrek in het hotel in het centrum van Krakau, neen, sterker nog, áán de Grote Markt. Een eerste kennismakingswandeling door het centrum is eind van de middag gepland, waarna we een lekker aperitief drinken in een van de leuke wijnbarretjes van de stad.
Om half zeven genieten we van een privé pianorecital van Chopin in een van de privézaaltjes van het Bonorowski Palace en daarna steken we De Grote Markt over om te gaan dineren in het Wierzynek restaurant.

Vrijdag 15 februari 2019
Wawelheuvel, Mariakerk, Oude Centrum, Lakenhallen, Oude Universiteit…

We vertrekken om 09.00 uur met een gids vanaf het hotel voor een bezoek aan de Wawelheuvel met zijn beroemde Kasteel en Kathedraal. Paus Johannes-Paulus II, beter bekend als aartsbisschop Wojtyla van Krakau, wordt hier nog steeds op handen gedragen.

We bezoeken de Oude Universiteitsgebouwen, de Mariakerk aan het grootste marktplein van Europa en natuurlijk de Lakenhallen, hier midden op het plein. Het historische stadshart staat met recht op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Na de lunch in restaurant Farina, gaan we ondergronds ! Om 14.00 uur staat de bus voor ons klaar die ons naar Wieliczka zal brengen, net buiten de stad. Daar zijn de wereldberoemde zoutmijnen gelegen, die wij gaan bezoeken. De Wieliczka zoutmijnen waren tot voor kort nog in gebruik en behoren tot de oudste en grootste ter wereld. De mijngangen beslaan een totale lengte van meer dan 300 km en het diepste punt is maar liefst 327 meter!

Zoutmeren, zoutgrotten, zout-beeldhouwwerken, kapelletjes en zelfs een heuse “Kathedraal” met ‘Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci’ is hier ondergronds uitgehouwen. Er is een ondergronds postkantoor, restaurant, concerthal en een permanente tentoonstellingsruimte. In 1978 werden de zoutmijnen toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vergeet u uw trui niet!

Aan het eind van de middag leren we terug in Krakau. Even tijd voor u zelf. Het diner vanavond is in het Miód Malina restaurant of het Wentzl restaurant, beide uitstekende restaurants met een voortreffelijke keur aan Poolse gerechten.

Zaterdag 16 februari 2019
Bezoek aan Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau. Een bijzondere ervaring.

We vertrekken met onze privébus om 09.30 naar Auschwitz I en Birkenau 70 km buiten Krakau, een klein uurtje rijden.

De klok staat hier stil – letterlijk zelfs – vanaf 27 januari 1945 toen om drie ’s-middags Auschwitz door de Russen werd bevrijd. We beginnen – onder leiding van een professionele gids – met een bezoek aan Auschwitz I en krijgen tekst en uitleg over de historie van dit concentratie- en vernietigingskamp. Vanzelfsprekend staan we ook stil bij de barakken, cellen en verhoorkamers, executieplaatsen en ook de gaskamer en verbrandingsovens van Auschwitz I.

De rondleiding grijpt terug op de werkelijk onvoorstelbare geschiedenis van Auschwitz en Birkenau, die op 27 januari werd onthuld en waarvan de wereld tot op dat moment nauwelijks enige notie had. Een besef dat in de maanden en jaren daarna – tot op de dag van heden – tot elke mens moet doordringen. Moedwillig en in volle overtuiging zijn hier in een korte periode 1,2 miljoen mensen vergast en verbrand.

Na afloop van deze ochtend gebruiken we in restaurant Galicja een eenvoudige lunch, die, zo leert de ervaring maar moeizaam gegeten wordt. In de middag rijden we door naar Auschwitz II ofwel Birkenau. Hier nemen we rustig de tijd, ieder in zijn/haar eigen tempo, om de verschrikkingen van dit vernietigingskamp op ons te laten inwerken.

Aan het eind van de dag keert U terug in uw hotel, omstreeks 16.30 uur.  Het diner vanavond is gepland om 19.00 uur in het restaurant van het hotel. Gelegenheid om rustig na te praten over de onuitwisbare indrukken van vandaag. Daarna vertonen we de film The Pianist van Roman Polanski.

Zondag 17 februari 2019
Bezoek aan Museum Oscar Schindler, Joods Kwartier, Kazimierz, Synagogen en begraafplaats.

In de ochtend brengen we een bezoek aan de voormalige fabriek van Oscar Schindler, die is omgebouwd tot een indrukwekkend museum, ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, hetgeen een diepe indruk op u zal maken.

Aansluitend rijden we naar de oude Joodse wijk. Er wonen nog slechts een handjevol Joden in Krakau maar de Joodse wijk is volledig in oude luister hersteld. We brengen een bezoek aan de Grote en de Kleine Synagoge, de begraafplaats en de karakteristieke winkeltjes in deze wijk. Wist u dat in de Szerokastraat een groot deel van Schindler’s List opgenomen is. De lunch gebruiken we in een typisch Joods restaurant, Szara Kazimierz. Daarna rijden we naar het vliegveld voor de rechtstreekse vlucht naar Eindhoven, waar we om 19.00 uur arriveren.

Het moge duidelijk zijn dat deze reis – met name op zaterdag – een ingetogen karakter heeft. Tijdens deze dagen is er voldoende tijd voor reflectie, al dan niet in het gezelschap van uw reisgenoten. Immers, een bezoek aan Auschwitz zal als aangrijpend worden ervaren en kan je niet onverschillig laten.

*
Prijs per persoon: € 1595,- op basis van een tweepersoonskamer. Alles inbegrepen.
toeslag éénpersoonskamer: € 295,- Kleine wijzigingen in het programma voorbehouden.
Vertrekdatum: donderdag 14 februari 2019
Reisduur: 4 dagen uit en thuis
Groepsgrootte: minimaal 15 personen / maximaal 25

Downloadt u graag een PDFprintversie van het programma, klik dan HIER