Christus’ Mantel…in Georgië.

Net iets ten noorden van Tbilisi bevindt zich in de oude hoofdstad van Georgië, Mtskhèta genaamd, (je spreekt feitelijk de Mt niet uit; “Sjkhèta” dus) een van de mooiste Georgisch-orthodoxe kathedralen van het land, waar volgens de overleveringen Christus’ Mantel is begraven.

De bouw van deze kathedraal startte al in de vierde eeuw na Christus.
Het verhaal gaat als volgt. Ik citeer Wikipedia: “In de eerste eeuw was een Georgische Jood, genaamd Elioz uit Mtskhèta, aanwezig bij de kruisiging van Jezus Christus in Jeruzalem. Elioz kocht Jezus’ Heilige Rok van een Romeinse soldaat in Golgotha en bracht die terug naar Georgië.

Eenmaal terug in zijn stad ontmoette Elioz zijn zus Sidonia. Direct toen Sidonia de Heilige Rok aantrok stierf ze van de emoties van het heilige object. Het was niet mogelijk om de mantel van haar los te krijgen, dus werd ze ermee begraven. De plaats waar Sidonia is begraven met Christus’ mantel wordt tot op heden bewaard in de kathedraal.

Later groeide uit haar graf een enorme libanonceder. De heilige Nina van Georgië gaf in de vierde eeuw opdracht de boom om te hakken en er zeven pilaren van te maken voor het bouwen van de kerk. De zevende pilaar had echter magische krachten en steeg omhoog.

Nadat Nina van Georgië de gehele nacht had gebeden, keerde de pilaar terug naar de aarde. De vloeistof die uit de boom kwam zou mensen hebben genezen van ziektes. Vandaar de naam van de kathedraal: de Levende-Pilaarkathedraal, de Svetitschoveli-kathedraal”.

Wij waren er getuige van een traditionele doop die, zich voltrekkend in een haast Rembrandtiaans lichtspel van licht en donker, je weer eens deed beseffen uit stof te zijn geboren en tot stof te zullen wederkeren…

Vlak bij de oude stad bevindt zich het imposante Chateau Mukhrani, dat prachtige rode wijnen produceert, die ook in Nederland verkrijgbaar zijn.
Georgië-Tbilisi-Vardzia-Gori-Telavi. Exclusieve rondreis 30 mrt- 6 april 2019. Zie https://bit.ly/2TVwmjp