Op safari in Botswana: Chobe, Savute, Okavango Delta

Chobe en Okavango Delta

Twee bijzondere gebieden springen in het oog wanneer we spreken over safari in Botswana: het Chobe National Park en de Okavango Delta, misschien wel het laatste stukje ongerept Afrika.

It’s The Discovery Channel come alive!
“I felt I was flying with Robert Redford in the movie Out of Africa, swooping between breaks in the clouds and taking in the savannah, the long rivers, the green marshes and the rocky mountains, a poem of contrasts beyond compare. And this 40-minute flight was only the first of many surprises which I was about to experience…”

Livingstone Victoria Falls

Op safari gaan in Botswana betekent dat u eerst naar Livingstone-Victoria Falls vliegt en uw reis in feite start bij de Victoria Watervallen, op de grens van Zambia en Zimbabwe. Dat is al meteen een onvergetelijke ervaring! Vlak bij de Victoria watervallen bevinden zich enkele prachtige lodges, aan de rand van de Zambezirivier, waar u uw reis op een indrukwekkende wijze kunt aanvangen. Met name verblijven veel olifanten in dit rivierengebied. Er is zefls een private lodge midden op de Zambezirivier op een klein privé-eiland.


 
 
Vanaf Victoria Falls volgt op de derde of vierde dag een transfer in westelijke richting naar Kasane en Chobe in het noorden van Botswana, Nú begint uw safari pas ècht!
 
Eerst in het Chobe National Park en daarna in de Okavango Delta, Moremi & Khwai Area. U verblijft in twee of drie verschillende lodges in een ongekend fraai natuurgebied dat door Afrikaners wel “het laatste stukje ongerept Afrika” wordt genoemd.
 
Uw safari eindigt in Maun, in het zuiden van de Delta, van waaruit u – meestal via Johannesburg – terug naar huis vliegt of met een rechtstreekse vlucht hiervandaan naar Kaapstad…om er nog een heerlijke week vakantie op te laten volgen.

Okavango Delta & Chobe National Park, Botswana

Waterbased en/of landbased camp

Jaarlijks vanaf eind april begint de Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, met miljoenen kubieke meters water, afkomstig van eerdere regenval 2000 km noordelijker in Angola, heel langzaamaan vol te stromen.
Sommige delen komen daarbij haast helemaal onder water te staan, andere delen slechts gedeeltelijk. Vandaar ook het verschil in ‘land-based’ en ‘water-based’ safaricamps. Wij weten precies waar u dan het beste kunt boeken.

Lopen, varen, vliegen

Bijzonder aan een safari in de Delta – zeker op ‘water-based-camps’- zijn de safaritochten met mokoro’s, uitgeholde boomstammen, waarbij uw ranger – behendig laverend – u meeneemt naar de uithoeken van de delta.
Voor de hand liggend is ook dat u een wandelsafari maakt en naar uw volgende lodge vliegt u vanzelfsprekend per private aircraft.

Beste tijd van het jaar

Juist de watermassa’s afgewisseld met grote open vlakten maken in het noorden van Botswana het Chobe National Park en de Delta zo bijzonder aantrekkelijk voor giraffen, olifanten, nijlpaarden, gnoes, zebra’s, koedoes en impala’s. En waar wild zit, daar zijn leeuwenpopulaties en jachtluipaarden. Vanaf april stroomt de delta langzaam vol; de mooiste periode om te gaan is vanaf dat moment tot eind september, ook omdat het dan droog is.

Laatste stukje ongerept Afrika

De lodges waar wij mee werken en die wij persoonlijk hebben geselecteerd, bieden de hoogste standaard van luxe, service en comfort die u midden in the bush zich wensen kunt en zijn op de mooiste plaatsen gesitueerd, soms werkelijk “in the middle of nowhere”.
Zoals onze ranger het zo mooi verwoordde: “We’ve gone from having pockets of people in a world full of animals to pockets of animals in a world full of people. Well, this is still the Africa of 100,000 years ago”.
 

Een  ‘mobile safari’  in de Okavango Delta

 
Voor de echte avonturiers bestaat de mogelijkheid om in de Okavango Delta, Khwai Area, Nxai Pan National Park en zelfs de zoutvlakten van het oude Makgadikgadimeer een mobiele safari te maken in semi-permanente tented lodges. This is the real adventure, in an unreal style. Zie elders op deze site.

“Who would have thought that from this one country I would bring back more than a thousand” memories”