Il Palio, Siena: Paardenrace tussen de “Contrade” van Siena – sinds 1287.

“Dit maak je maar één keer in je leven mee… dit is absoluut uniek.”

Deze unieke ervaring is mogelijk door onze uitstekende contacten – uit de wijnhandel – met Marchesi di Biondi Santi. Ons wordt de gastvrijheid geboden van Francesca Tagliabue, die haar hele Palazzo aan de Piazza del Campo in Siena verhuurt elk jaar op 2 juli, wanneer in Siena de wereldberoemde PALIO plaatsvindt, een traditie sinds 1287 ! Wij staan dus niet midden tussen de duizenden mensen op het plein maar wij hebben de allerbeste plaatsen met grote openslaande ramen en balkon en een prachtig uitzicht over de hele Piazza en natuurlijk start en finish.

Voorafgaand aan dit hoogtepunt van onze reis brengen wij een bezoek aan Florence, we zijn te gast bij Castello di Ama in het hartje van de Chiantistreek en ’s-avonds bij een van de Contrada’s die morgen mee-racen. Op de laatste dag krijgen we een VIP-ontvangst bij Marchesi Antinori, die wellicht over de mooiste wijnkelders ter wereld beschikt. Daar gaan we ook lunchen en van zijn Solaia en andere Super Tuscans genieten.

Downloadt u liever een PDF-printversie van deze reis, klik dan HIER.

Programma reis Palio Siena

Vier dagen een aaneenschakeling van impressies en belevenissen, die u zich nog lang zult heugen, waarbij de race zelf – wij zijn te gast in het privé-Palazzo van Francesca di Biondi Santi, recht boven start/finish – alsmede de hele aanloop daar naartoe het absoluut hoogtepunt zullen vormen. De PALIO, sinds 1287. U kunt er bij zijn !

Vierdaagse reis naar Siena van 30 juni t/m 3 juli. All-inclusive, het zal u aan niets ontbreken. Prijs € 3.350,- per persoon obv tweepersoonskamer*. (zie einde tekst)

30 Juni

We vliegen op 30 juni van Schiphol-Amsterdam naar Florence. Na aankomst tegen het middaguur rijden we eerst naar het centrum van Florence, waar we de lunch gebruiken en vervolgens een kennismakingstour door de stad maken. De Duomo, de Campanille, het Palazzo Vecchio e Palazzo Pitti, de Ponte Vecchio en het Santa Croceplein…. wat een rijke cultuur, historie en grandeur !

Aan het eind van de middag vervolgen we onze weg naar Monteriggioni, ten noorden van Siena, waar we onze intrek nemen voor drie nachten in het Il Piccolo Castello Hotel****. A-la-Carte genieten we hier vanavond van een heerlijk diner, vanzelfsprekend begeleid door een uitstekend glas wijn.

1 Juli

Op 1 juli maken we in de ochtend kennis met één van de grootste wijnproducenten van Chianti en dan spreken we natuurlijk over kwaliteit en klasse. We worden verwacht bij Castello di Ama in Gaiole in Chianti voor een ontvangst en rondleiding in de kelders en over het gehele domein, dat je rustig mag typeren als één groot openluchtmuseum. Bij de lunch serveert men hier ook hun beroemde l’Apparita, een 100% Merlot, die ooit in een vergelijkende proeverij van de vermaarde Chateau PETRUS heeft gewonnen.

In de middag vervolgen we onze reis naar Siena. Bij het naderen van Siena proef je de stijgende spanning die deze stad ademt in de dagen voorafgaand aan de Palio. De verschillende wijken / gilden – contrada’s genaamd – staan elkaar figuurlijk naar het leven. Wie zal er dit jaar de Palio winnen, welke ruiter en welk paard mogen zich baden in eeuwige roem door als eerste over de finishlijn te komen, morgenmiddag?

2 Juli

Op 2 juli – de dag van de Palio –  is de spanning al vanaf het ochtendgloren te snijden. Deze spanning loopt op tot ongekende hoogte als om 19:00 uur het startschot klinkt op de Piazza del Campo. Wij zijn onze dag gestart met een bezoek aan de stad Siena, om toch vooral deze sfeer met volle teugen tot ons te nemen.

Na een heerlijk lichte lunch nabij het Piazza del Campo, nemen wij onze plaatsen in bij Francesca di Biondi Santi, in haar Palazzo aan het Piazza del Campo. We zien het hele plein kleurrijk volstromen met uitzinnige Italianen, getooid in originele klederdracht. Vaandeldragers van alle contrada’s sieren de straten van Siena en in de middag heeft elk paard de zegen ontvangen in de kapel van de desbetreffende wijk. Folklore, traditie, zegening van het paard….il Palio, sinds 1287.

Wij hebben het beste uitzicht op vaandeldragers, optochten en presentaties van alle deelnemende Contrada’s, in aanloop naar de start. Met een goed glas champagne binnen handbereik, diverse klassewijnen en heerlijke hapjes en petitfours. Francesca heeft goed voor ons gezorgd.

En dan klinkt het startschot. Drie rondjes slechts in een zinderende spanning. Jockey’s vallen van hun paard, vliegen aan de overkant van het plein of door een gevaarlijk scherpe wending, uit de bocht, proberen elkaar de pas af te snijden of zelfs uit het zadel te wippen. Bovenal sporen ze hun paard aan tot een haast gevaarlijke snelheid. Italiaanse taferelen na de finish zijn ons deel: mannen en vrouwen en kinderen, die in extase door de overwinning van hun eigen Contrada, hun tranen de vrije loop laten…

Een feest barst los dat de hele stad op z’n kop zet tot ver na middernacht. Hier hebben ze het hele jaar naar toe geleefd. En daar zitten wij midden tussen. Dit maak je nooit meer mee! Vanzelfsprekend vloeit de wijn rijkelijk en storten ook wij ons in het feestgedruis tot in de kleine uurtjes… Er hangt een haast mystieke sfeer in de stad, een ambiance die toch bezwangerd is van een langzaam vervagend besef deelgenoot te zijn geweest van een historische gebeurtenis. De Palio, sinds 1287.

3 Juli

De ochtend ná de Palio genieten we een heerlijk uitgebreid ontbijt en praten we nog eens na over het strijdtoneel van gisteren. Na het optrekken van de ochtendnevel, staat vandaag nog een prachtige apotheose van onze reis op het programma want we worden om half twaalf verwacht bij een van Toscane’s meest gerenommeerde wijnproducenten, Marchesi Antinori.

Een mooie ontvangst door de bijzonder indrukwekkende kelders van Antinori wordt ons aangeboden, gevolgd door een heerlijke lunch, waarbij natuurlijk hun beroemde wijnen als Tignanello en Guado al Tasso en niet te vergeten SOLAIA de revue zullen passeren. Geen mooier slotakkoord denkbaar van een paar onvergetelijke dagen.

Aan het eind van de middag vliegen we terug naar Amsterdam. Prijs per persoon, van begin tot eind verzorgd en alles inbegrepen € 3.350,- op basis van een tweepersoonskamer*. Eenpersoonstoeslag bedraagt € 650,- De PALIO, sinds 1287, een unieke ervaring om nimmer te vergeten….

Downloadt u liever een PDF-printversie van deze reis, klik dan HIER.

* Het bijzondere karakter van deze reis wordt voor wat betreft het prijskaartje ook bijzonder doordat aan het fameuze Palazzo met balkon van Francesca Biondi Santi ook een fameus prijskaartje hangt, van meer dan duizend euro per persoon.
Vergelijk het met de beste plaatsen van een F-1 race in Monaco of balkonplaatsen bij het Nieuwjaarsconcert in Wenen.
Heel bijzonder ! Plaatsen waar wereldwijd om wordt gevochten.