Bacteriophages, The Secret Germ of Europe…

Bacteriophages, The Secret Germ of Europe…

In 1995 beschreef Vogue Tbilisi als “The Secret Gem of Europe”. Volledig terecht want Tbilisi, hoofdstad van Georgië, is een verborgen pareltje en een ontdekking meer dan waard. Een verrassende bestemming voor een mooie vriendenreis.

The secret germ of Europe

Maar Tbilisi heeft nog meer te bieden, nog méér dan een verborgen schat: een “Secret Germ of Europe, perhaps even the World”.

Aangespoord door de media en met name door het programma “Dokters van morgen”, ontstaat heden ten dagen zeer snel het maatschappelijk besef dat er wellicht een oplossing is voor toenemende antibiotica resistentie en er wellicht een alternatief is voor behandeling met antibiotica bij een bacteriële infectie. Door globalisering van onze maatschappij, ons reisgedrag en het vele tientallen jaren toepassen van antibiotica, worden wij in toenemende mate gekoloniseerd met multi-resistente bacteriën ( MRSA, BRMO , etc)

Het George Eliava instituut in Tbilisi in Georgië is wereldwijd HET centrum voor fagen therapie; een therapie waarbij specifieke virussen worden ingezet om EEN bepaalde bacterie te bestrijden.

Scott Bilsen Travel organiseert al jaren reizen naar Georgië en Tbilisi en kondigt met veel genoegen in oktober aanstaande een reis aan die in het teken staat van bacteriofagen. We gaan ter plaatse kennismaken met het G. Eliava Institute of Bacteriophages en krijgen tekst en academische uitleg van de directeur zelf.

Drs. Rob Davits, Uroloog en verbonden aan het ETZ te Tilburg, zal deze reis begeleiden en in een presentatie een helder overzicht geven van de historische ontwikkelingen, de bereiding van de fagen, hun werkingsmechanisme en de bekendste wetenschappelijke publicaties en case reports.

Vanzelfsprekend ruimen we ook enkele momenten van ontspanning en kennismaking met The Secret Gem of Europe in. Interesse, zie:https://bit.ly/2TVwmjp